• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Gemeente Ameland wil verruiming van afschotlimiet reewild

Bron: Leeuwarderkrant

De reepopulatie op Ameland is twee keer zo groot als het eiland aankan. De gemeente wil verruiming van de afschotlimiet.

Volgens Klaas Nagtegaal van de Wildbeheereenheid Ameland is het wachten op ongelukken. In 2018 werden er nog tien verkeersongelukken geregistreerd waarbij een ree was betrokken; in 2019 stopte de teller volgens de plaatselijke afdeling van It Fryske Gea op twintig. ,,Als er niets gebeurt is het wachten op de eerste verkeersdode op het eiland door een botsing met een ree.’’

Op Ameland is ruimte voor zo’n 100 tot 150 reeën. Om die populatie in stand te houden mochten er jaarlijks 55 dieren worden afgeschoten. Een paar jaar geleden werd dat aantal op last van de Faunabeheereenheid Fryslân gehalveerd.

Nagtegaal ziet de beesten steeds vaker in de dorpen komen, waar ze aggressief zijn naar honden en mensen. Afgelopen mei nog werd Nessemer Kees van Lier aangevallen terwijl hij in zijn tuin aan het werk was. Een ree had het voorzien op zijn tuinboontjes en bietjes. Van Lier wist het dier met een hark te verjagen.

De maat is vol

Voor de gemeente is de maat vol: in meerdere brieven aan de Faunabeheereenheid wordt aangedrongen op verhogen van de afschotlimiet. De Faunabeheereenheid zegt dat ook andere mogelijkheden moeten worden overwogen om de problematiek terug te dringen, zoals plaatselijke verlagingen van de maximumsnelheid. Daar wil Nagtegaal niet aan; hij noemt meer afschot de enige kansrijke oplossing.

Reeën komen oorspronkelijk niet voor op Ameland; ze belandden na de Tweede Oorlog op het Waddeneiland omdat er eentje het Wad overstak. Nog altijd gebeurt het soms dat een ree via drooggevallen zandplaten de oversteek naar de vaste wal waagt. Twee jaar geleden nog verdronk een reebokje bij zo’n poging.

Ook op Terschelling komen reeën voor; daar weigerde de provincie in 2018 nog een afschotvergunning omdat er eerst een beheerplan gemaakt moest worden. Op Terschelling is de reeënstand stabiel en zijn er niet meer reeën dan het eiland aankan. Toch is ook daar de vrees voor groei van het aantal dieren als bejaging uitblijft.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.