Groei dierenpopulaties dwingt tot beheerjacht – Annie Schreijer

Annie Schreijer-Pierik

Annie Schreijer bij internationaal wolvensymposium in Duitsland

Op zaterdag 28 maart vindt in het Duitse Wettringen (deelstaat Noordrijn-Westfalen) het jaarlijkse internationale wolvensymposium plaats over de situatie van de wolf in Europa. CDA Europarlementariër Annie Schreijer zal het symposium afsluiten als Secretaris Generaal van de werkgroep biodiversiteit en jacht van het Europees Parlement.

Het symposium staat in het teken van wolvengedrag bij bastaardwolven (kruisingen tussen de gangbare hond en de wolf). Deze wolven zijn mogelijk gevaarlijker voor hun omgeving dan de zuivere wolf die alleen nog lijkt voor te komen in de Oeral, de Karpaten en sommige delen van Polen en de Baltische staten. Ook zal er gesproken over beheerjacht. De wolf is namelijk in Europa aan een flinke opmars bezig waardoor de dieren steeds vaker in aanraking komen met mensen en andere dieren, zoals koeien en schapen.

De populatiegroei dwingt ons opnieuw te praten over de mogelijkheden tot beheerjacht. De kortstondige terugkeer van de wolf in Nederland na 150 jaar laat zien dat het goed gaat met dierpopulaties in Nederland en Europa.

Annie Schreijer heeft hierover recent nog een opinie artikel geschreven zie het onderstaand artikel.

Wolf Drenthe 08032015Zaterdag 14 maart 2015

Sinds de wolf na 150 jaar weer terug is in Nederland, gaat het nergens anders meer over. En toch is de komst van het dier helemaal niet verrassend. Door betere bewustwording en Europese wetgeving ter bescherming en stimulering van de biodiversiteit en het stimuleren van het natuurbeheer in Europa, gaat het goed met de wilde beesten.

Hoewel de uitvoering van Europees natuurbeleid vaak ingewikkelder is dan nodig, waardoor in sommige landen ondernemers, boeren en overheden worden gehinderd, is de natuur terug van weggeweest. Het Wereldnatuurfonds wist eind vorig jaar te melden dat in de laatste 25 jaar de dierpopulaties in Nederland met 20% zijn toegenomen, vooral voor de zoogdieren, vogels en reptielen.

Dat geldt ook voor de wolf die zestig jaar geleden in Europa nog met uitsterven werd bedreigd. Inmiddels lopen er in heel Europa weer zo´n 12.000 wolven rond die ieder jaar enkele honderden stuks vee aanvallen en opeten. Ook de ´polderwolf´ heeft tijdens zijn korte zwerftocht door Noordoost-Nederland een schaap aangevallen. Als het aantal wolven in Nederland verder toeneemt, dan zullen de dieren dan ook preventief bejaagd moeten worden.

We zien dit nu al onder strenge voorwaarden gebeuren bij diersoorten die minder in het oog springen zoals de grauwe ganzen. In Noord-Holland zijn tijdens de zomer maar liefst 100.000 ganzen actief, en in de winter zijn het er 250.000. Toch mogen de ganzen alleen in Overijssel nog het hele jaar door worden bejaagd, ook in de winterperiode, maar in de rest van Nederland niet.

De ganzen vreten grote stukken grasland kaal waardoor kostbare landbouwgrond voor miljoenen euro´s wordt beschadigd. Ook brengen grote groepen ganzen de vliegveiligheid in gevaar, zoals in de omgeving van Schiphol. Ze beschadigen zelfs de Natura 2000-gebieden die door onze natuurorganisaties zo worden gekoesterd. Diezelfde organisaties verzetten zich echter tegelijkertijd fel tegen de jacht op ganzen!

Ganzen kopel

Tijdens mijn bezoek van afgelopen vrijdag aan het boerenbedrijf van de familie Dijkshoorn in het Noord Hollandse Scharwoude is het weer duidelijk geworden; groei van dierenpopulaties dwingt tot beheerjacht.

Voor het behoud van een goede beheerjacht is de sterfhuisconstructie die voor de reguliere Nederlandse benuttingsjacht zal volgen door de nieuwe Natuurwet een enorme bedreiging. Het is tijd dat de provinciale en landelijke politiek wakker worden en geconfronteerd worden met de catastrofe die bij het verdwijnen van onze jagers dreigt: in Europa beseffen mijn Duitse, Engelse en Franse collega’s dit Nederlandse probleem beter dan wijzelf.

Als Secretaris-Generaal van de Intergroep Biodiversiteit, Jacht en Platteland in het Europees Parlement zal ik mij de komende jaren dan ook volop inzetten voor wildbeheer door jagers en een nuchter natuurbeheer met gezond verstand en blijvend resultaat.

Door Annie Schreijer-Pierik

Lid van het het Europees Parlement voor het CDA

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk