Groot-Brittannië opent jacht op grijze eekhoorn

grijze eekhoorn

Staatsbosbeheer in Groot-Brittannië heeft plannen opgesteld om de uitheemse grijze eekhoorn te bestrijden. Het beestje draagt een dodelijk virus bij zich en vormt daarmee een bedreiging voor de veel minder voorkomende, inheemse rode eekhoorn. Daarom is ruimen noodzakelijk, schrijft The Telegraph.

De bedoeling is dat elk jaar tienduizenden grijze eekhoorns worden afgemaakt. Een belangrijke rol is weggelegd voor landeigenaren. Wie akkoord gaat met het aanpakken van de populatie eekhoorns, komt in aanmerking voor subsidie van de overheid of de Europese Unie.

Het gaat om 100 pond per hectare per jaar, waarmee gif kan worden gekocht of vallen kunnen worden geplaatst, aldus de krant. Ook komt geld beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek om een middel te vinden tegen de razendsnelle voortplanting van de diertjes. In totaal zijn naar verwachting “miljoenen Britse ponden” aan overheidsgeld nodig.

Schade

De grijze eekhoorns werden in 1876 uit Noord-Amerika overgebracht en hebben sindsdien veel schade aangebracht in de bossen. Ze knagen de schors van bomen en hebben een negatieve invloed op bosbehoud, biodiversiteit en duurzaamheid. In Groot-Brittannië leven naar schatting enkele miljoenen grijze eekhoorns, tegenover ongeveer 140.000 rode eekhoorns.

In oktober vorig jaar roerde Prins Charles zich al in de kwestie. Hij gaf aan af te willen van de grijze eekhoorns op zijn landgoed Cornwall, in het zuidwesten van Engeland. De populatie moest wat hem betreft op “humane en wettige wijze” worden ingeperkt.

Probleem grijze eekhoorn Engeland

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk