Het Lyme-seizoen is weer geopend

shutterstock_64225864

Nu het kwik overdag boven de tien graden komt, kan men tijdens het jagen ook prooi worden, van een klein beestje. Teken zijn weer actief en bijten zich regelmatig vast in jagers. Op tekenradar.nl is de activiteit te volgen. Gaat u op jacht in de duinen of in het bos? Zorg dan voor maatregelen, want beten hebben soms grote gevolgen.

ticks-1Teken zijn spinachtige beestjes die zich vooral schuilhouden tussen dode bladeren of in hoog gras. Ze klimmen meestal niet hoger dan anderhalve meter, dat ze uit bomen vallen is een hardnekkige fabel. Controleer uzelf goed na het buitenverblijf. Meer dan twintigduizend Nederlanders raken jaarlijks door een tekenbeet geïnfecteerd met de bacterie Borrelia burgdorferi, de veroorzaker van de ziekte van Lyme.

 

Geen ring, toch Lyme

tekenbeetBent u langer dan 24 uur gebeten door een met Lyme besmette teek, dan loopt u vergrote kans over een infectie. Bij ongeveer de helft van de besmettingen ontstaat er na enkele dagen een rode, ringvormige vlek om de beet. Bij de rest wordt geen rode ring gezien. Bij besmetting treden vaak na enkele dagen griepachtige klachten als hoofdpijn en spierpijn op. Een snelle behandeling met antibiotica zorgt meestal voor herstel. Daarom is het zaak om kort na een besmetting de diagnose ziekte van Lyme vast te stellen.

Voorkom een beet

Voorkomen is vanzelfsprekend beter dan genezen. Draag daarom gesloten en huid bedekkende kleding. Sla de sokken over de broekspijp. Spuit onbedekte huid, sokken, schoenen en broek in met een insectenwerend middel dat DEET bevat. Loop alleen door dichte begroeiing en struikgewas als dat echt nodig is. Pas op met kadavers, daar kunnen namelijk veel teken op zitten. Natuurlijk zitten ze ook op levende dieren, inclusief uw hond. Check uzelf en uw viervoeter ’s ochtends en ‘s avonds op teken.

Ik ben gebeten

teken-verwijderaartangOndanks de voorzorgsmaatregelen toch gebeten? Verwijder het beestje zo snel mogelijk. Gebruik een tekentang volgens de gebruiksaanwijzing en ga niet met je nagels, een pincet of alcohol aan de slag. Wordt de teek niet goed verwijderd, dan is de kans op ontsteking van de wond groter. Ontsmet het wondje achteraf met alcohol.

Lyme geeft zware klachten

Wordt er niet ingegrepen en heeft u Lyme, dan kunnen er klachten als verlamming van de gezichtsspieren of pijn en krachtsvermindering aan een arm of been optreden. Ook gewrichtsklachten, huidaandoeningen en hartritmestoornissen behoren tot de gevolgen. De behandeling van de ziekte slaat het beste aan als er zo snel mogelijk na besmetting wordt ingegrepen. Gebeurt dit niet, dan kunt u last houden van klachten. Voorkomen van een tekenbeet is natuurlijk beter dan genezen.

Maak een foto van de beet

Heeft u ondanks voorzorgsmaatregelen toch een teek die zich langer dan een dag in u heeft vastgebeten? Noteer dan na verwijdering de beetplek en de datum. Of maak een foto van de beet met uw telefoon en raadpleeg uw huisarts. Hij kan u indien nodig antibiotica voorschijven of een onderzoek doen of u de ziekte van Lyme onder de leden heeft.

Snellere diagnose binnenkort mogelijk

Bij zo’n onderzoek wordt gekeken hoeveel antistoffen er in het lichaam zijn. Deze methode is op dit moment de belangrijkste graadmeter om vast te stellen of er sprake is van Lyme-besmetting. Kort na de beet is deze methode nog niet betrouwbaar omdat de antistoffen pas weken na de beet opkomen. Het medisch bedrijf Innatoss Laboratories uit Oss werkt aan een nieuwe soort test die sneller kan vaststellen of er sprake is van Lyme. Het doel is om binnen een maand een besmetting vast te stellen. Zo kan een arts sneller een afgewogen beslissing maken. Deze zomer wordt de eerste studie naar de nieuwe test verwacht.

Besmet met Lyme of Q-koorts?
Heeft u klachten die lijken op die van de ziekte van Lyme, maar tests geven aan dat u deze ziekte niet heeft? Sluit dan Q-koorts niet uit. Tijdens de Q-koortsepidemie zijn waarschijnlijk 100.000 mensen besmet geraakt door inademing van de Coxiella bacterie. Klachten kunnen jaren na infectie nog de kop opsteken. Daarnaast komt bacterie waarschijnlijk voor onder grof wild in Nederland. Bij geboorte of abortus van bijvoorbeeld herten kan de bacterie vrijkomen. Laat u bij twijfel testen. Meer informatie op www.qkoortstest.nl.

bron:

Maarten van der Zanden

Marketing & Sales Manager

InnatOss Laboratories B.V.
logo innatos
Molenweg 79 – RE 2428, 5349 AC Oss, The Netherlands

Visiting address: Molenstraat 110, 5342 CC Oss (Pivot Park, Room RE 2428)

Mobile:  +31 637353787

maarten.vanderzanden@innatoss.com | www.innatoss.com |

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk