• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe acht het provinciale wolvenplan nutteloos.

HOENDERLOO – Het Nationale Park De Hoge Veluwe acht het provinciale wolvenplan nutteloos. ‘In het wolvenplan wordt de indruk gewekt dat schapenhouders na een wolvenaanval hun schade vergoed krijgen, maar het is maar de vraag of dat op de langere termijn het geval zal zijn’, zo stelt de organisatie van het natuurpark vandaag in een persbericht.

‘De ervaringen met herten- en ganzenschades leren ons dat de rekeningen uiteindelijk grotendeels of zelfs geheel bij de boeren worden neergelegd. Ook het idee dat wolven geweerd kunnen worden met hekken is onrealistisch.’ Niet alleen de schade aan de Fauna en de huisdieren, maar ook de geestelijke gevolgen voor de schapenhouders, die maar steeds moeten afwachten of er weer niet een slachting is aangericht bij zijn schapen is vaak enorm, vooral als je inkomen hiervan afhankelijk is.

Schapenhouders laten volgens het park duizenden hectares grasland begrazen, het is praktisch en ook financieel onuitvoerbaar om al die gronden te gaan inrasteren. Daar komt bij dat ook andere dieren daar hinder van gaan ondervinden, denk aan bijvoorbeeld reewild.

Gecontroleerd beheer

Nationaal Park De Hoge Veluwe stelt dat in het plan voorbij is gegaan aan zogenaamde de Natura-2000 gebieden en de beheersdoelen die daar gehaald moeten worden. ‘Dat kan vervelende gevolgen krijgen voor de flora en fauna, maar ook in juridische zin, ingeval het bereiken van de Natura 2000 doelen niet mogelijk blijkt.’

Het park pleit ervoor om het wolvenplan aan te passen in die zin dat gecontroleerd beheer, vangen of afschieten, mogelijk wordt gemaakt in geval niet alleen mensen door wolven worden bedreigd, maar ook vee, wilde faunasoorten en meer algemene natuurdoelen.

Wilt u meer artikelen lezen over de wolf? Op de website van Omroep Ede kunt u ze vinden onder het kopje ‘Dossiers’.

Bron: Omroep Ede | Foto Pixabay

image_pdfimage_print

Reacties zijn gesloten.