• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Het Wolvenroedel op de Veluwe vergroot haar territorium

De wolven laten zich steeds vaker zien op nieuwe plekken op de Veluwe. Verschillende wildcamera’s legden wolven vast; aan de oostkant van de Noord-Veluwe nabij Emst, op de Zuid-Veluwe en op de Noord-Veluwe nabij Heerde. Het laat zien dat wolven in de winter hun territorium vergroten om efficiënter te kunnen jagen. Daar is op de Veluwe ook ruimte voor, stellen Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Zoogdiervereniging.

Op de Noord-Veluwe leeft sinds een jaar een roedel wolven. Daar zien we dat de wolven gedurende de winter een steeds groter gebied verkennen. Wildcamera’s legden een wolf vast in een cultuurlandschap op de Noord-Veluwe. Het is een overgangsgebied van de Veluwe naar de nattere graslanden en veengronden, met beken, vennen en agrarisch gebruik. Dat laat zien dat de dieren niet alleen het natuurgebied, maar ook het aangrenzende buitengebied aan het verkennen zijn.

Aan de Noordoostkant van de Veluwe nabij Heerde, is ook een wolf door een wildcamera vastgelegd. Deze wolf bevindt zich buiten het Leefgebied Wolf, zoals door de provincie Gelderland vorig jaar is vastgesteld, en lijkt dus ook de omgeving te verkennen. Of er ruimte is op de Noord Veluwe voor een tweede roedel is niet duidelijk. Dit zal in de toekomst moeten blijken.

bron: Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Zoogdiervereniging, 03/04/20

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.