Hoge Hekken moeten herten (en wolven) tegenhouden in Park Hoge Veluwe.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft wilddoorgangen van het park naar de bossen daaromheen afgezet met hoge hekken. Het park is de grote toeloop van herten uit natuurgebied Deelerwoud (in beheer bij Natuurmonumenten) beu en wil daarnaast beslist niet dat er een wolf het park in komt.

Op slot

Al een aantal jaar komen er heel veel herten het park in, schrijft parkdirecteur Seger Emmanuel baron van Voorst tot Voorst in een verklaring. “Wij willen niet werkeloos toezien hoe door herten de natuurlijke verjonging van onze bossen stagneert en hoe onze moeflons verdwijnen.” De Hoge Veluwe is particulier bezit en mag dus zelf besluiten om hekken te bouwen.

Dat hekken het gebied op slot zetten voor wild is niet nieuw, zegt Van Voorst tot Voorst.

,,Zo is het tot 2013 altijd geweest. Eerder hebben we de varkenspoorten gesloten vanwege oprukkende varkenspest. We hebben vrijwillig meegewerkt aan de hype van ecoducten, maar ook altijd gezegd dat we geen overlast willen van de buren. Insecten, amfibieën en reptielen kunnen volgens Van Voorst tot Voorst wel gewoon passeren.

Meer herten afschieten

De directeur van het park schrijft ook vrijwillig te hebben meegewerkt aan het aanleggen van ecoducten, maar “we hebben wel altijd gezegd: we willen geen overlast krijgen van de buren”. Dat is nu dus wel het geval. Herten worden dan ook geregeld neergeschoten om het natuurlijk evenwicht in het park te behouden. “Dat we meer herten moeten afschieten is een extra inspanning waar wij niet op zitten te wachten.” De directeur benadrukt dat er niet wordt verdiend aan de jacht.

De parkdirecteur is ook fel tegen wolven op de Veluwe. “Nederland is volslagen ongeschikt voor wolven. De problemen zullen zich vanzelf aandienen.” Hij vreest dat een wolf zijn wilde schapen zal aanvallen. Schieten op een wolf mag niet, omdat het een beschermde soort is. De directeur heeft daar moeite mee: “We willen preventief kunnen ingrijpen en de wolf kunnen laten afschieten.”

Niet ons grondgebied’

Natuurmonumenten, eigenaar van het naast de Hoge Veluwe gelegen park Deelerwoud, stelt dat de hekken,,absoluut gevolgen hebben’’ voor de dieren die op  terrein van Natuurmonumenten lopen. ,,Maar we gaan ons hier verder niet over uitspreken. De Hoge Veluwe is niet ons grondgebied’’, aldus woordvoerder. ,,Je hebt in Nederland nu eenmaal te maken met allerlei grondeigenaren die allemaal hun eigen ding doen. Soms sluit dat op elkaar aan en soms niet.’’ 

Zolang de besprekingen tussen de Hoge Veluwe en Provincie Gelderland niet afgerond zijn blijven de hekken staan. De provincie wacht af wat uit de gesprekken komt met de wolvencommissie, aldus een woordvoerder. 

Het park wil wel graag “meer kwetsbare soorten als insecten, amfibieën en reptielen” opvangen. Voor die dieren werken de ecoducten goed. Maar de directeur wil de garantie hebben dat de instroom van herten stopt. Tot die tijd blijft het park gesloten voor grofwild van buiten, meldt Omroep Gelderland. “Natuurmonumenten en de provincie zijn nu aan zet.”


 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.