Hondenziekte bij 2 dode Vossen nabij Venlo.

Hondenziekte weer in opmars, kijk uit in Duitsland

Het virus wordt gemakkelijk verspreid door direct contact met geïnfecteerde dieren. Het virus is aanwezig in afscheiding uit de neus en ogen, waaruit zich gemakkelijk deeltjes in de lucht vormen. Geïnfecteerde dieren die de besmetting overleven kunnen het virus gedurende meerdere maanden blijven uitscheiden. Het virus kan op kleding verplaatst worden en zo andere onbeschermde dieren, ook katten, besmetten.

Vlak bij Venlo zijn twee vossen overleden die leden aan de besmettelijke hondenziekte, ook wel de ziekte van Carré genoemd. Er zijn nog geen honden besmet, maar Mark Weemaes van Dierenkliniek Venlo waarschuwt: “Een zieke hond kan er flink wat problemen aan overhouden en zelfs aan overlijden.”

Tot een paar jaar geleden had de dierenarts nog geen dieren gezien met de hondenziekte. De afgelopen jaren heeft hij echter al twee gevallen in de kliniek gehad. Weemaes schrijft dit onder andere toe aan de afname van vaccinaties. “De antivaccinatiebeweging leidt ook bij honden tot een lagere vaccinatiegraad. Daarnaast krijgen zwerfhonden uit bijvoorbeeld Spanje en Roemenië soms een vals vaccinatieboekje voordat ze hier worden geadopteerd. Vervolgens worden ze in Nederland dus nooit meer ingeënt.” De hondenziekte is, als de hond volgens de voorschriften wordt ingeënt, eigenlijk niet gevaarlijk.

Meer vossen in bewoond gebied

Ook de toename van het aantal vossen zorgt ervoor dat het virus verspreid kan worden. “Tot niet al te lang geleden mocht er nog op de vossen gejaagd worden. Er zijn nu meer vossen die niet alleen in de bossen rondlopen, maar ook in bewoond gebied. Zo dragen de vossen het virus makkelijker over aan de honden.”

Het zijn niet alleen honden die het vervelende virus kunnen krijgen, ook fretten en marters kunnen ziek worden. Mensen en katten zijn niet vatbaar voor het virus en lopen dus geen risico.

Verschijnselen

Een besmette hond is lastig te herkennen, aldus de dierenarts: “Verschijnselen kunnen luchtwegproblemen, maag-darmklachten, neurologische problemen of last van bijvoorbeeld de ogen zijn. Het virus kan niet aangetoond worden in het bloed, het kan vaak pas met zekerheid worden vastgesteld wanneer het dier al is overleden.”

Gelukkig hoeft het niet fataal te zijn wanneer je hond het virus te pakken heeft. Het is wel belangrijk dat je snel daar de dierenarts gaat. Weemaes: “De beesten kunnen er veel last aan overhouden: een van de twee besmette honden die ik ooit heb gezien is nu nog blind. Ze lopen gelukkig wel allebei nog rond.”

De meest voorkomende oorzaak van een uitbraak van de ziekte was tot nog toe door het importeren van honden uit het Oostblok, waar de ziekte nog zeer frequent voorkomt, en waar het inentingsregime veel minder zwaar is. Maar juist onder wilde dieren, waar de verspreiding steeds  makkelijker gaat, komt de ziekte nu steeds meer voor. Mogelijk omdat het voorkomen van rabiës inmiddels steeds meer is teruggedrongen, groeit vooral de populatie vossen, maar nemen ook de wasberen en de wasbeerhonden steeds sneller in aantal toe.  En ook die zijn bevattelijk voor het virus.

Symptomen zijn  hoesten, niezen, afscheiding uit de neus, diarree, ontstoken ogen, temperatuurverhoging en het dier wordt apatisch. In sommige gevallen kunnen deze symptomen ontbreken en tast de hondenziekte het zenuwstelsel rechtstreeks aan, waarbij hersenontsteking en krampen optreden. In dit geval is herstel meestal niet meer te verwachten.

canine distemperHond met Canine Distemper, bron Wikipedia

De diagnose wordt gesteld als tenminste vier van de zes volgende symptomen aanwezig zijn: neus- en ooguitvloeiing, spijsverteringsstoornissen, ademhalingsstoornissen, zenuwstoornissen, persisterende koorts en dit alles bij een jong dier.

Ongeveer de helft van de besmette dieren kan uiteindelijk herstellen, maar als de honden onvoldoende immuniteit opbouwen ontstaan er verlammingen, gedragsveranderingen, krampen van de kauwspieren of epiletische aanvallen. Een klein gedeelte herstelt, maar krijgt na een maand een terugval, waarbij dan het zenuwstelsel is aangetast en veelal de dood volgt.

De behandeling is gericht op eventuele secundaire infecties en de verschijnselen van het maagdarmkanaal en het ademhalingsstelsel. De beste manier om honden tegen deze ziekte te beschermen is via preventie. Er bestaan vaccins die vanaf de zesde levensweek gebruikt kunnen worden en die de hond zo vroeg mogelijk trachten te beschermen.

De afgelopen jaren zien we vanuit het oosten steeds vaker dat de ziekte wordt aangetroffen bij wilde dieren en bij huisdieren. De laatste maanden waarschuwen Duitse kranten steeds vaker voor de ziekte, zeker kranten in de gebieden die maar net over onze grens liggen. In januari werd overigens in de regio Enschede een steenmarter met Canine distemper gevonden.

Veruit de meeste honden in Nederland zijn als pup al gevaccineerd tegen Hondenziekte. De enting wordt standaard om de drie jaar herhaald, maar op Canine distemper is het eenvoudig om te titeren. Dus wie lange wandelingen in Duitsland wil maken met de hond, doet er goed aan om even het dierenpaspoort er op na te slaan. Enting tegen deze aandoening is overigens niet internationaal verplicht voor het meenemen van honden.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.