Honderden botsingen tussen auto’s en reeën in Friesland

In 2014 telden Friese jagers 272 aanrijdingen met reeën, in 2017 waren dat er 554. Die verdubbeling komt voor een deel door een betere manier van registreren. De reeënpopulatie in Friesland is namelijk vrij constant. In werkelijkheid zijn er nog meer aanrijdingen, maar gewonde reeën die wegkruipen worden niet altijd teruggevonden en dus ook niet meegeteld. Het betekent dat jaarlijks 500 tot 600 Friese automobilisten met zo’n aanrijding te maken krijgen.

Friese jagers hebben 4 jaar lang nauwgezet de coördinaten vastgelegd waar en wanneer reeën zijn aangereden, en of het oude of jonge dieren betrof. Alleen in het gebied tussen Leeuwarden en Sneek hebben jagers geen tellingen gehouden. De piek van aanrijdingen vindt plaats in de maanden april, mei en juni. De groepjes die reeën in de winter hebben gevormd vallen dan uiteen en de bokken gaan zwerven, op zoek naar een nieuw territorium.

Zie voor meer informatie, waaronder een kaart met de datum van de aanrijding en details over het dier de site van de Leeuwarder Courant.

bron: Leeuwarder Courant, 12/06/18

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.