JTGH Hubertusproef op de Bolusberg in Heerle op 11 april 2015

Hubertusproef aS’morgens om 9 uur werden de 10 honden verwacht die waren uitgenodigd voor de Hubertusproef van de JTGH op de Bolusberg te Heerle. Deze honden waren geselecteerd op basis van hun prestaties bij de Artemisproeven in het afgelopen winterseizoen. Flocke ( Ponyo uit het vijfde Dingfpil, DSL ) en ik behoorden ook tot de gelukkigen om mee te mogen doen. Vol goede moed gingen we naar Heerle, waar Ben en Lenie Hectors hun mooie terrein weer beschikbaar stelden voor een jachthondenwedstrijd.

Wij mochten s’morgens de spits afbijten bij proef 2, waar je 12 min voor had. De inzetplek was op een berg en je moest de hond naar een vossensleep dirigeren. Als de hond op de sleep zat klonk er links een schot en kon de hond een duif markeren. Flocke wilde de sleep afbreken en naar de duif rennen, maar ik kon haar afstoppen en weer op de sleep krijgen. Toen ze weer in zicht was had ze de vos niet bij zich, terwijl ze er wel bij was geweest. Ik heb nog geprobeerd Flocke zover te krijgen dat ze de vos meenam, maar dat deed ze niet. Met Pasen had ik nog een vossensleep met haar geoefend, maar oefenen is geen wedstrijd ! en op de wedstrijd moet de hond het laten zien. Daarna geprobeerd de muskusrat in de buurt van de inzetplaats te zoeken, maar ze ging niet echt zoeken. ik wilde de proef zelf afbreken, maar de keurmeester zei : probeer in het voordeel van de hond te denken en gun haar succes, probeer de duif dan nog, dan heeft ze tenminste iets. Naar de duif dirigeren ( die was ze inmiddels vergeten ) lukte ook niet meer. Een teleurstellende start van de dag voor mij, meteen al 3 apporten gemist. Baldur van Bernardo ( DSD van Beno van Winssen ) is bijna 9 jaar oud en hij was zo moe na de vos en duif apporteren en de berg helemaal opbrengen dat zijn baas er verder van afzag om de hond nog in te zetten op de muskusrat. De muskusrat was de bottleneck op deze proef. Deze was door French Quarter Friends Baronne Charlotte ( Flatcoated Retriever van Cees Deelman ) , Larcchan vom Forstweg ( Heidewachtel van Marjo Hagoort ) en Kiebitz’Lasse ( Golden retriever van hans Swart ) wel gevonden. Er waren een paar honden die de vossensleep wel liepen, maar de vos niet meenamen. Jammergenoeg vond geen enkele hond alle 3 de stukken wild bij deze proef.

Daarna proef 1. ( 10 min ) . In het verhaaltje stond dat er een fazant rechts in het ruige riet was geschoten, ze wisten niet of hij kickdood was of aangeschoten. Deze moest dus als eerste binnenkomen vanuit weidelijkheid. Daar was ik zelf dom, want ik dacht dat het een sleep was die in het riet begon, maar de fazant was niet gaan lopen en het was een verloren zoek. Voor je de fazant mocht halen klonk er op een heuvel een schot ( de nerst lag er al ) en ergens anders klonk ook nog een schot waar het konijn al lag. Flocke vond in het riet niet de beoogde fazant ( ik probeerde haar naar een sleep te dirigeren, die er helemaal niet was ) . Ze vond alleen een levende fazant die ze voorgestaan en weggebracht heeft. Daarna heb ik haar op de nerts ingezet. Flocke ging in de goede richting, maar bleef onder de berg hangen en had te weinig doorzettingsvermogen om verder de nerts te vinden. Mijn tijd was om. Weer geen enkel apport binnen. In de andere groep hadden Larcchan, Charlotte en Bryan van het Muntenbos ( labrador retriever van Harm Nuis ) al het wild hier vlot en goed binnengehaald, bij ons alleen Escott van de Westpolderjagers ( heidewachtel van William Jetten ), die hier ook mooi werk liet zien en de winnaar van de Hubertusproef bleek te zijn op het einde van de dag.

Het weer was afwisselend bewolkt en af en toe een regenbui en een goed briesje, maar na de 2 ochtendproeven konden wij gelukkig pauze houden. Even naar de beschrijving van de middagproeven gekeken, want ik verwachtte wel een waterproef rond de grote vijver. De 2 middagproeven waren net als de ochtendproeven zonder waterwerk. Dat vond ik persoonlijk wel jammer. Mijn eigen motivatie was inmiddels ook wel gezakt naar 0 of misschien zelfs naar   – 10 gedaald, maar goed , we gingen het weer proberen s’middags.

S’middags mochten Flocke en ik weer beginnen bij proef 4, waar je 10 min voor had. Op een afstand van 130 meter kwam een jager uit een grote schuur die 2x schoot. Er lagen al een kraai achter een bult en een konijn in een pijp ( kon een mens bijna in staan ) , op links en uit zicht. De hond mocht ook nog een nazoek doen in een heel dicht dennenbos op rechts naar een haas die eerder die dag geschoten was. Voor de haas moest de hond wat verder dan de schuur het bos in en dan nog een flink eind het bos door.

Hubertusproef bFlock, zoek apport. Flocke deed niets. Flock vooruit. Flocke was niet vooruit te branden, en zat aan de grond gekleefd. Ik ben afgedropen met hond, en voor de 3e keer weer zonder wild! De meeste honden haalden hier wel 1of 2 stuks wild binnen. Er kwam na een paar honden nog een ree uit het dennenbosje, maar geen enkele hond heeft het haas gevonden. De schuur was voor sommige honden wel een trekpleister, maar daar was geen wild te vinden ( misschien wel andere interessante hondendingen ? ) .

Veel honden hadden de pijp ook aardig leeg na 3 proeven, dat kon je duidelijk zien aan de manier van werken, en we hadden nog 1 proef te gaan.

proef 3 ( 8 min ) waren 3 verloren zoeken op/over een bult naar een kraai, nerts en gans. Flocke ging nog wel weg, maar toonde geen enkele zoekwil en hing een beetje rond met haar neus in de grond. hond teruggefloten en vandaag zonder wild huiswaarts! De meeste honden vonden bij deze proef wel de nerts, Charlotte en Escott hadden hier als enigen de grauwe gans gevonden, de kraai werd door geen enkele hond gevonden.

Hoewel ik mij van te voren bewust was dat Flocke er nog niet aan toe was om met “de grote jongens” mee te doen, had ik ook niet verwacht dat ze geen enkel apport zou vinden.   Alhoewel ze gisteren   ” niets ” gedaan heeft, is ze vandaag ( nu ik achter de computer zit ) nog steeds moe. Misschien had ze het niet verdiend, maar ik heb haar toch geknuffeld s’avonds !  We hebben weer genoeg oefenstof opgedaan en we blijven trainen!

Verder wil ik alle keurmeesters, helpers, organisatoren en Ben en Lenie Hectors voor het beschikbaar stellen van hun terrein bedanken voor de goed georganiseerde dag en de gezellige sfeer onderling. Ik hoop dat we ons in een ander jaar weer kunnen plaatsen voor de Hubertus proef en dat Flocke ( en ik ) er dan wel aan toe zijn !

Annemarijn Bierenga

Hubertusproef c

In het midden staat 1ste prijs winnaar William Jetten, aan de linkerzijde 2de prijs winnaar Harm Nuis en aan de rechterzijde 3de prijs winnaar Cees Deelman

Hubertus gold hondenvoer www.hubertusgold.nl  was deze dag één van de sponsoren, Zij hadden voor alle deelnemers een zakje voer geregeld en voor de winnaars een grote zak hondenvoer beschikbaar gesteld.

 

Officiële Uitslag

Uitslag Naam Naam hond Totaal Punten
1 William Jetten Escott v.d. Westpolderjagers 294
2 Harm Nuis Bryan van het Muntenbos 254
3 Cees Deelman French Quarter Friend’s Baronne Charlotte 247
4 Hans Swart Kiebitz’s Lasse 206
5 Marjo Hagoort Larcchan vom Forstweg 182
6 Beno van Winssen Baldur van Bernardo 177
7 Wim van Aalst Mira 167
8 Ronald Strous Boris van de Mennink Weide 154
9 Annita Lageweg Meander Claire Sophie 40
10 Annemarijn Bierenga Flocke 10

Hieronder de links naar de foto’s die deze dag gemaakt zijn door Frank van Erp en Richard Bosch:

https://www.icloud.com/photostream/#A9JtdOXmGEjYIZ

https://plus.google.com/photos/109246096382902306836/albums/6136774888929187137

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk