• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

In Limburg zijn weer meer wilde zwijnen geschoten dan vorig jaar

bron: de Limburger

In Limburg zijn afgelopen jaar 1142 wilde zwijnen afgeschoten door jagers. Dat zijn er bijna vijftig meer dan in het jaar ervoor.

Dat blijkt uit cijfers van Faunabeheereenheid Limburg. In 2018 kwam het cijfer voor het eerst boven de 1000 dieren (1095 totaal).

Stijgende trend
In de cijfers is de laatste jaren een forse toename te zien. Tussen 2007 en 2013 betrof het jaarlijks gemiddeld zo’n 300 gedode dieren. Daarna steeg het van 521 in 2015, 621 in 2016, 841 in 2017 en dus 1095 in 2018. Voor de stijging zijn veel oorzaken te bedenken.

Betere apparatuur
Alfred Melissen van de Faunabeheereenheid Limburg ziet dat de apparatuur van jagers meespeelt. “Dat is eigenlijk het enige harde gegeven dat we hebben. We weten dat door nachtkijkers minder inspanning nodig is voor het schieten van een zwijn. Vroeger kon een jager alleen tijdens volle maan op pad en stond er voor één wild zwijn 40 tot 80 uur wachttijd. Dat is met nachtkijkers fors verlaagd. Een jager kan er nu wel twee zwijnen in de week schieten. Dat heeft vanaf 2016 zeker tot een stijging geleid.”

Toch ziet Melissen ook in buurlanden die geen gebruik maken van nachtkijkers het aantal zwijnen toenemen. “Er is dus waarschijnlijk ook een algemene toename van het aantal dieren. Daarnaast pakte het weer in het voorjaar goed uit voor de biggetjes, die kwetsbaar zijn voor nat en guur weer. Maar dat is lastiger in cijfers te vatten. Er is een grote mate van onzekerheid.”

Overlast
Het aantal wilde zwijnen stijgt al jaren in Limburg. De dieren veroorzaken overlast: ze vernielen akkers, gewassen en grasvelden. Ook zijn er regelmatig aanrijdingen met de dieren. In 2018 gebeurde dat 71 keer, vorig jaar 68 keer.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.