In Noord-Brabant moet de regio zelf beslissen over de aanpak van de wilde zwijnen vindt gedeputeerde Johan van de Hout (SP)

Bron: Eindhovens Dagblad

De aanpak van het wilde zwijn in Noord-Brabant hoort niet thuis in het Provinciehuis, maar moet gedaan worden door mensen uit het veld. Dat vindt Johan van den Hout (SP) gedeputeerde natuur, water en milieu.

Van den Hout wond er tijdens een informatiebijeenkomst aan de leden van Provinciale Staten geen doekjes om. “Nu het vasthouden aan de nulstand voor het wilde zwijn in Brabant een utopie blijkt, moeten de diverse regionale belanghebbenden met elkaar afstemmen hoe om te gaan met het wilde zwijn dat soms letterlijk in hun achtertuin woont. Zij weten het beste welke wegen afgerasterd moeten worden, waar de bermen breder moeten en waar vaak zwijnen te vinden zijn.”

Nieuwe Natuurwet
Dit alles moet voor de zomer gestalte krijgen. Dan wordt de provincie verantwoordelijk voor het flora- en faunabeleid dat vanuit de nieuwe Natuurwet wordt overgeheveld.

Om de juiste partijen alvast aan elkaar te laten wennen, werden vorig jaar al 3 zwijnentafels opgericht in de gebieden waar het wilde zwijn zich definitief gevestigd heeft. Dat zijn de Stippelberg bij Gemert-Bakel, de Peel rond Asten en het Leenderbos in de omgeving van Heeze-Leende.

Gedoogbeleid
“De nulstand blijft gehandhaafd, maar indien gewenst gaan we akkoord met een ‘gedoogbeleid’ voor het wilde zwijn.” Van den Hout vertrouwt op de saamhorigheid van de gebiedsbewoners. “Dan heb ik het over jagers, boeren, mensen uit de natuurverenigingen en de dierenbescherming. Dat zijn de partijen die regelmatig van dichtbij met het wilde zwijn te maken hebben.”

Er lopen naar schatting 750 wilde zwijnen in Noord-Brabant rond. Volgens de provincie zijn er daar het afgelopen jaar 360 van geschoten.

Oorzaak

de zachte winters en de overvloed aan voedsel, waardoor biggen de winter overleven. Naar verwachting blijft het aantal zwijnen in Noord-Brabant net zoals vorig jaar steken op 3 à 400. Hiervan zitten er zo’n 200 in het Leenderbos in Leende. Dat zegt Erik Koffeman, adjunct-secretaris van faunabeheereenheid Noord-Brabant. “De populatie is teruggedrongen ten opzichte van de aanwas maar we kunnen nog steeds goed een paar strenge winters gebruiken.”

Lees verder in het Eindhoven Dagblad: www.ED.nl/

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.