In november 2018 is weer hazenpest vastgesteld in Limburg

Deze maand is bij een haas in Limburg ‘tularemie’ vastgesteld. Tularemie is in de jagerswereld ook bekend als hazenpest en kan gevolgen hebben voor de gezondheid van jager en jachthond.

Begin november meldde een jager uit Weert dat hij in korte tijd 3 dode hazen had gevonden. Eén haas is voor onderzoek opgestuurd naar het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). Dit dier is dood gegaan aan hazenpest. Op 8 november berichtte DWHC dat er hazenpest in de omgeving van Zenderen was vastgesteld en dat 3 hazen nog in onderzoek waren. Intussen is de uitslag van één ander haas binnen. Bij dat dier is geen hazenpest aangetoond.

De plaats waar de besmette haas in Limburg is gevonden, ligt hemelsbreed circa 15 kilometer van het gebied waar in mei 2013 de eerste haas met tularemie werd vastgesteld. Tussen 2011 en 2016 werden alle bij DWHC onderzochte hazen systematisch door Wageningen Bioveterinary Research op hazenpest getest. Nu worden alleen hazen getest die microscopisch van hazenpest worden verdacht.

Bij het routinematig onderzoeken van alle hazen, werd in mei 2013 de haas positief op hazenpest bevonden. Enkele weken daarna werd de ziekte vastgesteld bij een persoon die de hazenpest had opgelopen in een natuurgebied dat op enkele kilometers afstand lag van de plek waar deze haas was gevonden. Deze persoon had geen contact gehad met een haas en heeft de ziekte toen waarschijnlijk opgelopen door een insectenbeet. Nu, november 2018, is in dit gebied opnieuw hazenpest vastgesteld.

Hygiënische voorzorgsmaatregelen

Personen die in contact komen met hazen wordt aangeraden rubberen of latex handschoenen en een mondkapje te dragen bij het ontweiden en bij de omgang met zieke en dood gevonden dieren. Zieke en dood gevonden dieren moeten niet ontweid worden. Een haas met tularemie is ongeschikt voor consumptie. Wildbraad van gezond uitziende dieren moet altijd goed verhit worden. Deze tularemie-bacterie wordt bij 60 ºC gedood.

Risico’s voor de mens

Op de website van het RIVM staan vragen en antwoorden over tularemie en volksgezondheid. Zie hiervoor ook het dossier over tularemie op de RIVM website:http://www.rivm.nl/Onderwerpen/T/Tularemie

Jachthond

In principe kunnen zeer veel diersoorten en de mens tularemie krijgen; de ene diersoort is alleen gevoeliger voor de ziekte dan de andere. Honden hebben een relatief hoge, maar geen absolute, resistentie tegen tularemie. De kans dat uw jachthond tularemie oploopt is dus zeer klein, maar niet uitgesloten. De symptomen zijn niet of nauwelijks te herkennen. Voor de jager en de dierenarts is het goed te weten dat bij honden de symptomen kunnen lijken op Staupe (hondenziekte).

Onderzoek DWHC

Hazen uit gebieden met abnormale sterfte kunnen bij het Dutch Wildlife Healthcare Centre (DWHC) worden onderzocht. Om beter inzicht te krijgen in de verspreiding van hazenpest in Nederland roepen we jagers in gebieden met afwijkend hazengedrag en sterfte op om contact met DWHC op te nemen via een mail naar dwhc@uu.nl.

Afwijkend hazengedrag

Van tularemie verdachte hazen zijn opvallend zwak en apathisch. Ze lopen schommelend en waggelend en hebben hun natuurlijke schuwheid en snelheid verloren. De hazen kunnen met de handen worden gevangen.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.