• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Intelligente camera’s gaan wilde zwijnen spotten in Engbertsdijksvenen

Geplaatst: 21/10/2020 

In opdracht van de provincie Overijssel gaan onderzoekers van de Universiteit Twente populaties dieren beter in kaart brengen. Hiervoor starten de partners op woensdag 21 oktober een pilot met wilde zwijnen in Natura 2000-gebied Engbertsdijkvenen. Kern van het project is dat naast de inzet van innovatieve techniek, bestaande data beter met elkaar gecombineerd wordt. Zo willen de onderzoekers onder andere drones met warmtecamera’s gebruiken en die gegevens vergelijken met de data van slimme cameravallen op de grond.

DesignLab en onderzoekers van de faculteit ITC van de Universiteit Twente zien goede mogelijkheden om de populatie wilde zwijnen beter in kaart te brengen. Dit moet onder meer gebeuren door drones in te zetten, die worden uitgerust met warmtecamera’s.

In veel natuurgebieden zijn al veel data beschikbaar van bestaande cameravallen die bijvoorbeeld de wilde zwijnen fotograferen als ze er voorbij lopen. In het pilotgebied Engbertsdijkvenen gebeurt dat nog niet. Daarnaast is het probleem dat cameravallen alles fotograferen, en ook andere dieren registreren.

De universiteitsonderzoekers willen data gaan verzamelen door slimme cameravallen te plaatsen die zelf kunnen herkennen of ze een wild zwijn of een ander dier hebben gefotografeerd. De opdracht komt voort uit een eerder challengeproject, waarbij een team van studenten van DesignLab de eerste stappen heeft gezet in het spotten van wilde zwijnen met drones.

De wetenschappers van de Universiteit Twente werken samen met Staatsbosbeheer en de Faunabeheereenheid Overijssel. Voor verbreding naar andere diersoorten en natuurgebieden, zijn de partners van plan om in de toekomst ook Wageningen University & Research bij het onderzoek te betrekken.

bron: Universiteit Twente, 21/10/2020
Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.