In totaal zijn er van oktober vorig jaar tot aan oktober dit jaar 1130 aanrijdingen geteld in de provincie Overijssel. Dat is een toename van 10% ten opzichte van het jaar daarvoor. Het Verbond voor Verzekeraars heeft becijferd dat de schade aan auto’s in ruim 2 miljoen euro bedraagt.
Sinds 2015 neemt door het toegenomen verkeer ook het aantal aanrijdingen met reeën in Overijssel ieder jaar toe. Tegelijkertijd groeit ook de populatie reeën in de provincie. In 2020 liepen er iets meer dan 9800 reeën rond in Overijssel, een jaar later zijn dat er meer dan 11700. Het lukt de wildbeheereenheden niet goed genoeg om het aantal reeën terug te brengen.
Naast de schade die de dieren aan auto’s veroorzaken zorgen wildaanrijdingen voor veel dierenleed. Het aangereden dier sterft ter plekke of wordt alleen geraakt en vlucht zwaargewond het bos in. Het duurt vaak lange tijd voor het gewonde dier daadwerkelijk sterft.
De meeste aanrijdingen gebeuren op N-wegen. Vooral wanneer de tijden wissel van winter- naar zomertijd en als de maïs geoogst wordt is er een piek te zien. Reeën raken dan hun schuilplaats kwijt. Daarnaast blijkt uit de cijfers dat er in Twente een keer zoveel aanrijdingen zijn dan in IJsselland. Een verklaring hiervoor is dat er meer bos en en schuilplekken zijn in Twente.