• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Jacht op grauwe gans mag alleen als de zon op is in Flevoland.

FLEVOLAND • Zondag 27 juni 2021 | 17:07

De provincie Flevoland heeft de vergunning voor het afschieten van de grauwe gans moeten aanpassen na een rechtszaak van de stichting Dierbaar Flevoland. De vogels zorgen voor veel schade in grasland. Daarom mogen ze worden verjaagd, onder meer door afschot.

Maar volgens de stichting waren de regels in de vergunning te ruim. De rechtbank gaf Dierbaar Flevoland gelijk dat er niet goed was omschreven hoe veel jagers tegelijk op de vogels mogen schieten. Ook leken jagers in de bestaande vergunning toestemming te krijgen om voor zonsopgang of na zonsondergang vogels af te schieten. Verder werd er geen maximum gesteld aan het aantal ganzen dat per dag per schadeperceel mag worden geschoten.

Dat heeft de provincie nu veranderd. Er mogen niet meer dan vijf ganzen per perceel grasland per dag worden gedood. Daarmee is volgens de provincie meteen het aantal ingezette jagers beperkt. Die mogen zich volgens de nieuwe regels een uur voor zonsopgang installeren, maar ze mogen pas schieten als de zon is opgekomen. In de avond geldt dat tijdens de zonsondergang het laatste schot valt.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.