• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Reewild beheer weer toegestaan op Ameland: 14 aanrijdingen in halfjaar

 

Doodgereden reebokNa een halfjaar van ergernis tussen de provinciale en de lokale beheerders, worden er sinds kort weer reeën geschoten op Ameland. De jacht lag stil, omdat de provinciale faunabeheerders vonden dat er alleen reeën mochten worden geschoten op locaties (zgn. hotspots) waar ze de verkeersveiligheid in gevaar brachten.

 

De jagers hebben enige tijd geleden aangegeven dat ze niet verder kunnen werken met de aangewezen ‘hotspots’ waar het wel mocht. Dat had te maken met de toeristen op deze locaties, zegt Robert Oud van de Wildbeheereenheid (WBE) op Ameland.

Het kon zo niet

“Op een gegeven moment hebben we contact gezocht met bestuursleden van de Faunabeheereenheid, zij zijn op Ameland geweest om te kijken. Toen zijn we tot de conclusie gekomen dat het zo niet kon. Dus nu mogen we wel weer schieten op de plekken waar het minder druk is,” legt hij uit. In principe komt dat neer op de noordkant van het eiland.

Op Ameland zijn zo’n 300 reeën. Alleen al in de eerste helft van dit jaar waren er 14 keer aanrijdingen in het verkeer, terwijl het maar 10 per jaar mogen zijn.

34 toegestaan

Er mogen nu 34 reeën worden geschoten. “Vroeger kregen we op jaarbasis 52 toegewezen. Nu hebben we eerst 34. We moeten nog maar zien of we dat halen. Daarna kunnen we nog wel zien of het opgerekt moet worden,” zegt Oud. Hij vindt vooral dat er een gezonde populatie moet zijn en niet teveel aanrijdingen.

Op dit moment zijn er al acht reeën afgeschoten. “We proberen de zwakken eruit te schieten en we schieten vanwege de jongen op dit moment alleen op bokken.”

zie ook: Problemen reewildbeheer Terschelling en Ameland

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.