Jagen in Engeland

jagen in scotlandOm in Groot-Brittannië te kunnen jagen dient men te beschikken over een zgn. Visitor’s Firearm Permit of Visitor’s Shot Gun Permit.

Deze Permit dient door de Britse gastheer (sponsor) te worden aangevraagd bij de politie in het gebied dat wordt bezocht. De gastheer kan zijn een in Groot-Brittannië woonachtig privé persoon (deze moet in het bezit zijn van een geldige Fire Arm of Shot Gun Permit) of het jachtreisbureau dat in Groot-Brittannië een vestiging heeft.

Om deze aanvraag te kunnen doen, heeft de gastheer van zijn gast nodig:

a)   een fotokopie van de Nederlandse jachtakte

b)   Het origineel of kopie van het gehele Europese Vuurwapenpaspoort 1) Sectie 5 alles gewoon inscannen en opsturen per mail naar je gastheer in Engeland, dan heeft hij alle benodigde gegevens om de Permit aan te vragen. (Dit EU Vuurwapenpaspoort blijft ook na de Brexit geldig voor de gehele UK)

Men dient er rekening mee te houden dat de Britse politie  plm. 6 weken nodig heeft om het Permit op te stellen en het origineel of kopie van de Europese Schietwapenpaspoort af te stempelen. Wanneer men het Permit en het inmiddels afgestempelde paspoort van de Britse gastheer heeft ontvangen, kan men met het wapen naar Groot-Brittannië reizen. Het niet volledig voldoen aan bovengenoemde eisen heeft reeds geleid tot het in beslag nemen van wapens door de Britse douane.

Het Permit is maximaal 12 maanden geldig. Er wordt bij de aanvraag geen bewijs van verzekering gevraagd, echter een WA jachtverzekering is verplicht. De NOJG WA jachtverzekering geeft ook dekking in Groot-Brittannië, zie de Engelse vertaling op uw verzekeringsbewijs. Op de achterzijde van het verzekeringsbewijs is in drie talen, waaronder Engels, aangegeven dat men verzekerd is*).

Kosten BVP

Buitenlandse bezoekers vuurwapen vergunningen

  • 1-5 personen  20 pond p/p tot max 100 pond voor 5 personen iedere persoon daarboven tot max  15 personen is inbegrepen in de eerste 100 pond. Verder is het zo dat de permit alleen wordt vertrekt voor de jacht periode en de tijd die nodig is voor de heen- en terugreis, bij aantoonbaar meerdere jachtdata in een jaar kan/ de politie een permit voor maximaal 12 maanden afgeven.

*) Opgelet: Een vergunning moet worden ondertekend door de Buitenlandse jager wanneer hij/zij deze ontvangt. Hierbij zijn ook de instructies en de voorwaarden die de bezoeker moet naleven. Instructies zijn hetzelfde op elke vergunning hoewel voorwaarden tussen de politiediensten variëren kunnen en zorgvuldig moeten worden gelezen wanneer er vergunningen worden ontvangen.

Een Europees schietwapen paspoort is voldoende bewijs voor het legale bezit van een wapen en de bijbehorende munitie en zeker ook als je in bezit bent van de UK Permit. Bij boeken van uw reis per boot direct ook de formulieren evt. invullen voor het reizen met wapens, zodat als U op de boot incheckt bekend is dat u wapens en munitie bij U heeft, je kunt dan gecontroleerd worden, maar dat is dan meestal een formaliteit. Dit geldt ook voor het verlaten van Engeland dient dit ook bij de douane en boot waarmee u terug reist aan te geven. U voertuig wordt dan op een speciale plaats op de boot geparkeerd. Uw autosleutels worden gedurende de reis in bewaring gehouden door de scheepsbemanning die deze bij aankomst weer aan U zal overhandigen.

Als in een vergunning een fout staat moet deze zo spoedig mogelijk worden verholpen door de politie die de vergunning afgegeven.

Een verkeerd serienummer of kaliber kan voorkomen dat de vuurwapens in beslag wordt genomen door de douane/UK Border Agency in Groot-Brittannië en zullen uw jachtreis zeker bederven, dus controleer alles goed en vraag tijdig aan zodat u niet in tijdnood kunt komen.

Munitie t.b.v de jacht

Deze kan men gewoon kopen op de verkregen vergunning bij de lokale wapenhandelaren of meenemen uit Nederland. (PS, in Engeland is lood ook toegestaan)


1) Het Europese Vuurwapenpaspoort is voor inwoners van de Europese Unie (EU)  verplicht bij het vervoer van wapens door de landen van de EU. Naast het paspoort dient men schriftelijk aan te kunnen tonen waarom het wapen wordt vervoerd (bijv. door een schriftelijke jachtuitnodiging). Het Europees Schietwapenpaspoort is te verkrijgen bij de lokale politie, waar je de jachtakte aanvraagt in Nederland en kost € 40,– en de verlenging € 5,-. Het paspoort is één jaar geldig en kan elk jaar worden verlengd. De politie in Groot-Brittannië geeft d.m.v. een stempel in de kopie van dit paspoort de houder ervan toestemming om met het wapen het land binnen te komen.

 *) Sommige estates eisen een WA-verzekering van £ 5 miljoen of meer. Aangezien dit geen wettelijke eis is, is de NOJG-WA Jacht verzekering uit te breiden, dit kan op aanvraag via het secretariaat van de NOJG.

*)In gevallen dat nog een hogere verzekering wordt geëist, adviseren wij U lid te worden van de BASC. In het lidmaatschap van de BASC is een verzekering van 15 miljoen pond opgenomen. Deze verzekering geldt voor buitenlanders overigens alleen in Groot-Brittannië.

Jachtseizoenen in Groot-Brittannië

Algemeen:

In heel Groot-Brittannië mag gejaagd worden vanaf een uur voor zonsopkomst tot een uur na zonsondergang.

Voor het volledige overzicht van alle jachtseizoenen in de UK ; Jachtseizoenen UK Pdf logo


Update (jan 2023) Reizen met jachtwapens naar het Verenigd Koninkrijk na de Brexit

Na dat op 31-1-2020 de Brexit officieel een feit was geworden en we het hele jaar 2020 en 2021 door allerlei restricties vanwege de pandemie niet naar Engeland konden of wilden reizen was het in 2022 eindelijk weer zover.

Brexit hield onder meer in dat officieel onze Europese vuurwapenpas niet meer van toepassing was voor het reizen naar het VK.

Maar het gekke is nu, dat we nog steeds onze geldige Europese vuurwapenpas of een kopie van iedere pagina van deze pas moeten aanleveren bij de aanvraag van onze Engelse Visitor’s Firearm- en Shot Gun permit. Ook bij de security controle bij de Eurotunnel (waar je alleen desgevraagd aangeeft dat je een wapen vervoert altijd zeggen, zonder munitie) of veerboot vanuit Calais, hier aangeven bij inchecken, (ook zonder munitie), dan vraagt men alleen naar de geldige Europese pas en de Engelse permit. V.w.b. munitie creatief zijn en onderin de bagage (ver)stoppen.

Bij de overigens zeer comfortabele Stena Line nachtboot van 22.00 uur (voordat je in je hut gaat slapen eerst nog even een drankje aan de bar) vanuit Hoek van Holland naar Harwich en terug doen de Nederlandse marechaussee en douane erg gewichtig, maar hebben geen flauw benul wat ze moeten controleren.

Na het boeken van de bootreis moet je wel apart aan de klantenservice info.nl@stenaline.com, een mail sturen met daar in de navolgende gegevens;

  • Volledige naam
  • Merk van het wapen
  • Serie nummer
  • Soort wapen
  • Kaliber
  • Jachtakte nummer.

Deze reis is heerlijk comfortabel en je rijdt om een uur of 7 uitgerust in Harwich de boot af, zo ook op de terugweg om een uur of 8 in Hoek van Holland.

Conclusie: Vanaf Hoek van Holland heel comfortabel en scheelt 3 tot 5 uur rijden naar Calais. 

Altijd een Geldige Europese pas – geldige Engelse Permit – Geldige Nederlandse akte bij je hebben. Dan zou het geen probleem mogen geven.

Bij vragen kan je altijd even een mailtje sturen naar ifjmbrand@gmail.com.