Jagers brengen Humanitaire hulp aan het kinderziekenhuis in Oekraïne

Piet Spijkers en Cees van Empel, beide lid van Wildbeheer eenheid De Moer e.o., hebben deel genomen aan een humanitaire actie t.b.v. een kinderziekenhuis in Oekraïne. Piet is momenteel bezig met zijn vijfentwintigste jaar als oprichter en drijfveer achter de stichting humanitaire hulp kinderen Oekraïne. Hij zamelt geld en materiaal in waarmee onder andere een kinderziekenhuis en een weeshuis worden ondersteund. Cees van Empel, Jachtmaat van Piet, was benieuwd naar alle verhalen die Piet tijdens de jacht vertelde over hetgeen Piet in Oekraïne had opgezet en natuurlijk ook de natuur aldaar. De vriendschap en de verhalen tijdens de jacht hebben er toe geleid dat zij samen in mei betrokken waren bij een humanitaire reis naar de Oekraïne.

Op 2 mei stond een volgepakte ambulance gereed voor vertrek. De ambulance is afkomstig van de Ambulance groep Rotterdam-Rijnmond (Biosgroep) en bestemd voor het oncologisch kinderziekenhuis in Lviv, Oekraïne. De inhoud komt van het TweeSteden ziekenhuis (TSz). Denk hierbij aan verbandmaterialen, handschoenen, scharen, spuitjes maar ook een echo apparaat.

Piet was al per vliegtuig voorgegaan om zo alvast zaken te regelen. Cees zou met twee bijrijders de ambulance naar de plek van bestemming brengen. Het laatste gedeelte was een avontuurlijk gedeelte. Net als bij de jacht is het in Oekraïne ook onvoorspelbaar hoe de wegen zijn en de autoriteiten werken. Het moment waarop men de grens passeerde bleek een geschikt moment, de autoriteiten waren namelijk zeer gewillig. Vervolgens waren er nog een paar wegafsluitingen waarbij men zelf een alternatief moest bedenken en er zelfs onverharde wegen met de ambulance getrotseerd moesten worden. Onderweg werd op een verlaten stuk nog een lift geboden aan een oude dame met boodschappentas waarin een levende gans bleek te zitten. Zij bleek 7 km verderop bij de bushalte te moeten zijn om haar reis voort te zetten.

Bij aankomst was er een warm onthaal. Hoe gewoon een ambulance in Nederland ook is, in Oekraïne blijft het een bijzonder ding. Zeker met alle functionaliteiten die in zo’n wagen zitten.

Piet Spijkers links en Cees van Empel Rechts bij de overdracht van de ambulance bij het kinderziekenhuis

Piet Spijkers links en Cees van Empel Rechts bij de overdracht van de ambulance bij het kinderziekenhuis

De Ambulance en de goederen werden door het kinderziekenhuis met dankbaarheid in ontvangst genomen.

Naast het overhandigen van de ambulance is men vervolgens ook nog inkopen gaan doen voor het weeshuis van alledaagse benodigdheden. Je staat er niet bij stil, maar in een weeshuis in Oekraïne zijn de voor ons alledaagse dingen vaak heel bijzonder. Zo heeft men onder andere eten zoals vlees ingekocht, maar ook maandverband en andere dingen die voor ons als eerste levensbehoefte gelden. Wanneer je met degelijke goederen bij het weeshuis aankomt en ziet hoe dat ontvangen wordt, besef je pas in wat voor situatie men daar zit, aldus Cees en Piet.
Van de natuur heeft men onderweg en daar ook kunnen genieten. Echter kregen zij wel het gevoel dat het wild gebruikt wordt als eerste levensbehoefte in tegenstelling tot Nederland. In Nederland wordt beheersmatig gejaagd en waar mogelijk wild geoogst voor consumptie. Daar is al het wild wat men kan bemachtigen noodzakelijk voor de eerste levensbehoefte en is stroperij aan de orde van de dag. Beren en wolven worden als statisch symbool gehouden. Al met al is men niet beheermatig bezig met de natuur en kijkt men niet naar wat de wildstand toelaat. Het wordt gezien als bron van inkomsten.

Wbe de Moer bEen bezoek aan Oekraïne zet je weer met twee benen op de grond. Wij hebben onze problemen maar voor echte problemen moet je daar zijn.
Het oncologisch kinderziekenhuis wordt vanaf de start van de stichting, nu bijna 25 jaar ondersteund met middelen en kennis door TweeSteden over de grenzen en dat blijft noodzakelijk. Wanneer in september het kinderziekenhuis 25 jaar bestaat, wil men we een compleet ingerichte centrale sterilisatie afdeling te zien. Hiervoor en voor het draaiende houden van het kinderziekenhuis en het weeshuis is nog financiële hulp nodig. Wilt u hier aan bijdragen dan kunt u uw financiële steun overmaken op Rekeningnummer NL23RABO0191231746 t.n.v. Stichting Humanitaire Hulp Kinderen Oekraïne.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk