Jagers Niedersachsen Duitsland willen wolf wel bejagen.

Emmen – Het jagersverband in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Niedersachsen wil op wolven gaan jagen omdat het aantal roofdieren erg snel toeneemt.

Dit melden Duitse media. Momenteel is bij onze Oosterburen de jacht op de wolf, net als in Nederland, nog verboden.

Volgens de Duitse jagers leven er momenteel zeker 85 wolven in Niedersachsen. De populatie zou jaarlijks met 30 procent groeien. De afgelopen jaren vielen jaarlijks ruim 160 andere dieren ten prooi aan de wolf. De Duitse jagers vrezen dat de opmars van het dier ten koste gaat van ander wild en, niet te vergeten, vee. Volgens de jagers is het hoog tijd de overlast een halt toe te roepen.    

Volgens Leo Linnartz van het platform Wolven in Nederland heeft jacht op wolven een averechts effect. Hij stelt dat jagers de roedelstructuur van de wolven kapot schieten. ‘De groep valt hierdoor uit elkaar. De dieren gaan noodgedwongen in hun eentje op jacht naar kleine prooien, zoals schapen, aldus Linnartz. Hij ziet meer heil in bescherming van vee met bijvoorbeeld schrikdraad


Landesjägerschaft rechnet mit Umweltminister ab

Neder-Saksische minister van Milieu Stefan Wenzel (Groen) is scherp bekritiseerd door de jacht gemeenschap van het land voor zijn recente uitspraken over “probleem wolven”. Wenceslas aankondiging van een meer pragmatische omgang met het probleem, is toe te juichen, maar de situatie-analyse blijkt nog steeds “een belangrijke misverstand van de situatie,” de president van de jagers van Duitsland, Helmut Dammann-Tamke zei op vrijdag. “Jagers van het land en de Nedersaksen jagers willen niet de zondebok zijn voor een gemiste wolven beleid van het ministerie van Milieu,”

De CDU parlementaire afgevaardigden Dammann-Tamke, die ook voor het landbouwbeleid woordvoerder van zijn groep zei hierover; Dammann-Tamke: “De voorstellen zijn het bewijs van hulpeloosheid”

Hij klaagde in het bijzonder Wenceslas uitnodiging aan de jagers om meer herten te schieten voor het reguleren van de wolvenstand. Gegeven een jaarlijks voortplantingssnelheid van de wolven met 30 procent of meer van dergelijke voorstellen getuigde eerder “door de hulpeloosheid van het ministerie en de transparante als wanhopige poging om de aandacht af te leiden van hun eigen tekortkomingen en fouten.” Wenceslas verwachting van de veehouders, altijd zet meer en meer preventieve maatregelen gaan in dezelfde richting.

Wenzel: “vee slechts een klein deel van het wolven voedsel“.

Wenzel had het hierover de “Hannoversche Allgemeine Zeitung” (vrijdag editie)  die schreef dat hoe meer herten er zijn, des te groter is aantoonbaar, het aantal roofdieren. Dus minder herten betekende minder wolven. “Niemand zou bang zijn dat dan in plaats meer huisdieren en vee zal worden verscheurd,” voegde de Groene politicus toe. Van Saksen, waar de eerste wolven zijn waar genomen in Duitsland is bekend: ” dat vee en huisdieren slechts 0,8 procent uitmaken van het menu van de wolven.”

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.