Keurmerk Echt Wild voor wild geïntroduceerd

Persbericht –

Consument en keten hebben behoefte aan herkenbaarheid

Wageningen, 8 oktober 2018 – Vandaag maakte Peter Klosse, lector gastronomie en voorzitter van stichting in oprichting Keurmerk Echt Wild, bekend dat wild binnenkort herkenbaar wordt aan een eigen keurmerk, het keurmerk Echt Wild. Het keurmerk speelt in op de behoefte van de consument én de keten om echt wild herkenbaar te maken door middel van een keurmerk. Klosse maakte dit bekend tijdens de Food Professional Day in Wageningen; een dag voor professionals werkzaam in de horeca, die dit jaar geheel in het teken stond van wild.

Klosse hield in zijn presentatie op de Food Professional Day een vurig pleidooi voor de waarde van wild. Zo heeft wild, naast het feit dat dieren in alle vrijheid hebben geleefd en het vlees geen additieven bevat, ook een minimale ecologische footprint omdat het dier lokaal opgroeit en gegeten wordt. Tevens benadrukte Klosse dat wild uit de vrije natuur een authentiek verhaal heeft wat door restaurateurs, gasten en consumenten gewaardeerd wordt.

Behoefte aan keurmerk
Het keurmerk Echt Wild speelt in op de behoefte bij publiek en keten om wild uit de vrije natuur te kunnen onderscheiden van andere producten. Uit eerder onderzoek van marketingbureau Zest kwam naar voren dat 67% van de Nederlanders het belangrijk vindt dat wild uit de vrije natuur herkenbaar is door bijvoorbeeld een keurmerk. Onderzoek van studenten van Hotel Management School Maastricht wees uit dat de bereidheid voor het uitdragen van een keurmerk door verschillende partijen in de keten groot is; maar liefst 73% van de respondenten ziet toegevoegde waarde in een keurmerk voor wild.

Input vanuit toekomstige gebruikers gewenst
Het keurmerk zal worden uitgegeven door Stichting Keurmerk Echt Wild waar bij aanvang naast de heer Klosse ook Thomas van Meel, directeur van wildverwerkingsbedrijf Pieter van Meel en zonen, en Laurens Hoedemaker, directeur van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, zitting hebben. Het keurmerk komt beschikbaar voor bedrijven en personen die volgens de huidige richtlijnen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wild in de keten brengen en geldt dus alleen voor wild waarvan de herkomst te traceren is.

Om maximaal draagvlak bij de gebruikers te genereren, worden de verschillende marktpartijen uitgenodigd hun input te leveren voor de criteria voor gebruik. Zij worden hier deels actief voor benaderd maar kunnen hun input ook mailen naar info@echtwild.nl. Het streven is om het Keurmerk Echt Wild nog dit jaar te operationaliseren.

www.echtwild.nl

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.