Laatste update Afrikaanse varkenspest in Duitsland en Italië

 

Laatste AVP-nieuws Duitsland: eerste week 2022 27 nieuwe AVP besmettingen, teller naar 3.147

Eerste week 2022: 27 nieuwe AVP-besmettingen, teller naar 3.153

In de eerste week van 2022 heeft het Duitse Friedrich Loeffler Instituut (FLI) 27 nieuwe besmettingen bij wilde zwijnen geconstateerd. Het betrof 12 dieren in Saksen, 13 dieren in Brandenburg en 2 in Mecklenburg-Voor-Pommeren. Daarmee komt de teller sinds de eerste vaststelling op 3.147 besmette dieren. Dinsdag 11 januari werden zes nieuwe besmettingen door het FLI bevestigd. Twee in Brandenburg en vier in Saksen wat zorgt voor 3.153 vastgestelde AVP-besmettingen.

Polen

In Polen waart het AVP-virus nog volop rond. Alleen al in de laatste week van 2021 werden ruim 120 nieuwe met AVP besmette wilde zwijnen geregistreerd. Daarmee staat de teller voor 2021 op ruim 3.100 met AVP besmette wilde zwijnen. Daarnaast werd afgelopen jaar op 124 Poolse boerderijen het AVP-virus vastgesteld.

3 januari: 3.120 besmettingen

Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) heeft op 30 en 31 december in totaal 3.116 AVP-gevallen vastgesteld bij wilde zwijnen in Brandenburg, Saksen en Mecklenburg-Voor-Pommeren. De meeste vondsten waren recentelijk in Frankfurt (Oder) Stadt in Brandenburg en de Saksische wijk Meißen. Er zijn momenteel geen verdere vermoedelijke gevallen gemeld in Mecklenburg-Voor-Pommeren. In het geval van AVP-gevallen bij gedomesticeerde varkensstapels is het tot nu toe gebleven bij de vier eerder getroffen bedrijven.

Verhoging ‘jachtpremie Brandenburg’

De deelstaatregering van Brandenburg heeft de jachtpremie verhoogd van 50 naar 80 euro. De nieuwe bonus is bedoeld om de jagers te motiveren om bepaalde gebieden, die eerder nog niet zijn doorzocht op wilde zwijnen, nu wel te doorzoeken en de populatie van wilde zwijnen verder terug te dringen. Het gaat daarbij om gebieden met (overlopende) beken. De premie wordt daarom ook wel de ‘beekbonus’ genoemd.

29 december: teller naar 3.095 besmettingen

Een week voor de jaarwisseling is de teller, wat betreft het aantal AVP gevallen in Duitsland, gestegen tot 3.095. Tussen 21 december en 27 december 2021 registreerde het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) 63 nieuwe AVP-gevallen bij wilde zwijnen in de deelstaten Brandenburg en Saksen. In Brandenburg werden in deze tijdsperiode 38 besmette dieren aangetroffen en in Saksen 25. Volgens de huidige informatie van het Animal Disease Information System (TSIS) zijn er nu in totaal 3.095 bevestigde AVP-gevallen. Wat betreft het aantal AVP gevallen bij varkens gehouden op bedrijven staat de teller tot nu toe op vier gevallen.

Nieuwe landbouw minister kondigt verdergaande maatregelen aan

De nieuwe Duitse minister van Landbouw Cem Özdemir streeft naar een stringentere aanpak van de AVP in zijn land en steun voor de getroffen varkenshouders. Özdemir: „Ons doel is om een verdere verspreiding van AVP en dit virus uit te roeien. Als federale overheid zullen wij onze coördinerende rol meer op ons nemen. Een belangrijke factor hierbij is het sterk terugdringen van het aantal wilde zwijnen.” De minister zegt ook in onderhandeling te zijn met de Europese Commissie hoe de varkenshouders financieel kunnen worden ondersteund in overeenstemming met de Europese subsidies en regelgeving. Met betrekking tot de samenwerking met Polen benadrukt Özdemir: „Ook al hebben we in deze kwestie verschillende opvattingen, we willen de gesprekken met Polen over aanpak van de AVP voortzetten. Dit omdat de infectiedruk van wilde zwijnen die van daaruit naar Duitsland overlopen nog steeds hoog is. Ik juich het toe dat de Europese Commissie een EUVET-missie naar Polen heeft gepland voor begin 2022.”

EUVET-team

Het EUVET-team (European Veterinary Emergency Team) prees onlangs de systematische bestrijding van de AVP-epidemie in Duitsland. Het werk van de EUVET-adviesgroep is een nuttige bouwsteen om lokale autoriteiten te ondersteunen. Een aanbeveling is het vaststellen van een gecoördineerde procedure en uniforme documentatie met betrekking tot AVP-monitoring in de getroffen landen. In dat kader hebben de Duitse federale- en de deelstaatregeringen begin december afspraken gemaakt over verschillende maatregelen. Ook in AVP-vrije landen wordt de vroegtijdige opsporing van AVP geïntensiveerd.

Italië meldt vondst twee wilde zwijnen met Afrikaanse varkenspest

Italië bevestigde dinsdag de vondst van nog twee met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen in Noordwest-Italië. Die melding volgt na de vondst van het eerste besmette zwijn op het vasteland van Italië die 7 januari werd bevestigd.

Het eerste besmette zwijn is gevonden in Ovada, ten noorden van Genua. Die twee andere zwijnen zijn op tientallen kilometers afstand van het eerste besmette wilde zwijn gevonden in Isola del Cantona en Fraconalto. Een groot gebied van ongeveer 40 bij 40 kilometer in de regio’s Piëmonte, Ligurië en Lombardije in Noordwest-Italië is tot besmet gebied verklaard.

Daar wordt nu gezocht naar nog meer kadavers van wilde zwijnen. Geschoten wilde zwijnen zullen ook worden onderzocht. Het zoeken naar kadavers zal in het grote deels bergachtige gebied een flinke klus zijn.