Landbouw tevreden met provinciale uitgangspunten ganzen in Overijssel

ganzen zeelandKritiek op ganzenbeleid ‘stemmingmakerij’

Landbouworganisatie LTO Noord Overijssel en de Wildbeheereenheden (WBE) in de provincie begrijpen niets van de onrust die over de provinciale ganzenaanpak is ontstaan. Het beleid is volgens de partijen zorgvuldig tot stand gekomen en dient zowel de belangen van de landbouw als de natuur.

Duizenden ganzen strijken ieder jaar neer op het grasland en de populatie blijft onverminderd groeien. Met enorme schade aan de landbouwpercelen als gevolg. De agrarische sector voelt zich gesteund door een positief advies het Faunafonds, dat ook ziet dat de explosieve groei van ganzen de samenleving miljoenen kost en afschot het enige effectieve middel is. Er is voldoende aangetoond waarom de grauwe gans, kolgans en brandgans moet worden bestreden.

De rechtbank in Zwolle gaf de Vogelbescherming, die een beroep tegen de provinciale ontheffing had aangetekend, op vrijwel alle bezwaren geen gelijk. Volgens de rechter is vooral bij de wildbeheereenheden met veel schade afschot nodig om de populatie onder controle te krijgen. De argumenten dat Nederland met ontheffing afwijkt van internationale verplichtingen voor opvang van trekganzen en dat alternatieven onvoldoende zijn onderzocht, werden naar de prullenbak verwezen.

Provincie Overijssel heeft in haar ontheffing duidelijk aangegeven dat het niveau van 2005 de ondergrens is. Dit moet de instandhouding van trekganzen voldoende waarborgen, zo oordeelde de rechtbank. Woordvoerder Arend Bouwmeester van LTO Noord afdeling Overijssel noemt de uitspraken van politieke partijen over ‘non-stop afschieten van ganzen’ stemmingmakerij. ,,Er is juist heel zorgvuldig te werk gegaan. Bovendien is er Overijssel de provincie met de meeste winterrust. Ook worden gronden van natuurorganisaties gevrijwaard van schadebestrijding. Op de helft van alle in agrarisch gebruik zijnde gronden mag in de winter geen schade worden bestreden. Overijssel kent een evenwichtig ganzenbeleid en kan een voorbeeld zijn voor andere provincies.”

 

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk