LTO wil een wolvenquotum

LTO Nederland wil een wolvenquotum: een maximaal aantal wolven dat in Nederland mag verblijven. Komen er meer wolven, dan moeten die worden gedood. Ook wolven die een bedreiging vormen voor het vee moeten worden gedood, aldus LTO-bestuurder Ben Haarman. “Als een wolf erop uit is om schapen aan te vallen, dan moet je de ruimte hebben om die te kunnen afschieten.”

Eind deze maand er een half jaar verstreken sinds een wolf zich vestigde op de Veluwe. Daarmee is na 150 jaar de wolf officieel terug in Nederland. LTO Nederland wil de beschermde status van de wolf aanpassen, om die af te kunnen schieten. Nederland zou daarvoor internationaal afspraken moeten maken. “Het probleem doet zich niet alleen hier voor, maar ook in Duitsland, Frankrijk en Spanje.”

Bij Natuurmonumenten zien ze de noodzaak niet. “In 2018 zijn in Nederland 150 gehouden huisdieren gedood door wolven. In dezelfde periode zijn 10.000 gehouden huisdieren door honden gedood. En daarnaast zijn er 150.000 bijtincidenten van honden geregistreerd. Wolven trekken de aandacht, maar honden veroorzaken groter leed”, aldus Mirte Kruit, boswachter op de Veluwe.

Bovendien gedraagt een gevestigde wolf zich heel anders dan een zwervende. “Eenmaal gesetteld, leggen wolven zich toe op voedsel uit de natuur. Binnen hun territorium weten ze waar hun prooidieren zich bevinden en wanneer. Heel anders is dat bij zwervende wolven. Die hebben geen idee wat er in hun omgeving speelt. Op hun tocht pakken ze wat voorhanden is, zoals schapen. Bij de wolvin op de Noord-Veluwe speelt dat allang niet meer. Zij eet ree, hert, zwijn of moeflon.”

bron: NOS / Natuurmonumenten, 22/01/19

 
Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.