Maïs schade door spreeuwen in Overijssel door beperkte duur ontheffing provincie.

spreeuw-bixabay

KAMPEREILAND – Heerlijk vinden ze het, dat smakelijke gekluif aan maiskolven als de maïs nog op het land staat. Veehouder Jan Schilder is minder blij met de spreeuwen die van variatie in hun voedsel houden.

Vorig jaar had hij voor 1600 euro schade door vraatzuchtige spreeuwen. En Schilder is niet de enige op Kampereiland. Daarom geeft de provincie Overijssel toestemming om op de dieren te jagen. „Het is meer vérjagen”, zegt jager Mente Bonestroo uit Kampen. Er is voor boer Schilder één maar: dat jagen mag tot en met donderdag 15 september. Terwijl de oogst pas over twee weken begint. Tot die tijd is zijn akker vlakbij zijn boerderij een soort McFly voor de spreeuwen.

Ronkende quad
Hij heeft zelf alles al geprobeerd. Herrie maken met zijn ronkende quad. Schreeuwen. Vuurwerk afsteken. Maar als hij de weg oversteekt en weer op zijn erf staat, dan hangen de spreeuwen alweer aan zijn kolven te pikken.

Bij Vogelbescherming Nederland staan ze met hun oren te te klapperen. Spreeuwen die maiskolven leegpikken? „Daar hebben we nog nooit van gehoord”, zegt Chris-Jan van der Heijden. Het verbaast hem niet echt. „Spreeuwen zijn net als kraaien heel intelligente dieren.” Waarschijnlijk zoeken ze gewoon een andere voedselbron.

 Verjaagmethoden
Van der Heijden ziet liever dat andere verjaagmethoden dan het geweer worden gehanteerd. En ook de Partij van de Dieren vuurt in Overijssel vragen af op het dagelijks bestuur van de provincie. Dat moet anders kunnen, menen ze. Want de spreeuw heeft het al zo moeilijk. In een halve eeuw tijd is meer dan de helft van de dieren verdwenen in ons land.

Veehouder Schilder had gehoopt dat de jagers meer ruimte zouden krijgen om de dieren met hagel te verjagen. Want tot 15 september op ze jagen terwijl de oogst pas weken later is, dat schiet niet op, vindt hij.

Commentaar NOJG

De NOJG vindt hiervan dat de Fbe en de provincie flexibel moeten zijn met de de duur van een ontheffing, om deze veehouder terwille te zijn, zo is het eigenlijk belachelijk voor woorden, dat er geen verlenging kan plaats vinden.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.