Meer dan 19 miljoen geschatte ganzen schade in Nederland in 2016

 

Het Faunafonds keert dit jaar naar verwachting bijna €19 miljoen uit voor ganzenschade.

Opgevreten gras

Het bedrag dat het Faunafonds uitkeert aan ganzenschade is in de afgelopen jaren flink opgelopen. In 2015 ging het om ruim €17 miljoen uitgekeerd als compensatie voor, vooral, opgevreten gras. Drie jaar eerder keerde het fonds nog €9,3 miljoen uit aan boeren voor ganzenschade.

NRC Handelsblad zette alle bijna 23.000 individuele schademeldingen sinds 2012 in een kaart om inzicht te krijgen in de veroorzaakte schade door beschermde inheemse diersoorten. Niet verwonderlijk is dat de schade het grootste is in waterrijke gebieden. Melkveehouders in Zuidwest-Friesland en Noord-Holland, net boven Amsterdam, zijn vooral de pineut. De meeste meldingen sinds 2012 hadden betrekking op schade aangericht door de grauwe gans, gevolgd door de kolgans en de brandgans.

‘Een natuurramp’

Eldert De Boer in het Noord-Hollandse Middelie is de melkveehouder die in 2015 de hoogste vergoeding voor ganzenschade ontving. Hij ontving een bedrag van €120.000. Hij noemt de ganzen in NRC ‘een natuurramp’. Volgens de veehouder is er veel te weinig gedaan om de groei van de ganzenpopulatie te stoppen. Genoemd bedrag is volgens Boer niet voldoende om de totale ganzenschade te dekken.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.