• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Meningen over beheer wolven in Nederland lopen ver uiteen.

De wolven zijn terug in Nederland en de meningen daarover zijn verdeeld. Wolvenexpert Leo Linnartz vindt dat de overheid schapenhouders meer moet stimuleren om preventieve maatregelen te nemen. Wim Knol, ecoloog bij de Jagersvereniging, vindt dat de Europese Commissie moet overwegen om de beschermde status van de wolf in te trekken.

Er komen regelmatig wolven de Nederlandse grens over, op zoek naar een territorium zwerven ze rond, sommige blijven, andere trekken verder naar België, of terug naar Duitsland. Juist dan pakken ze schapen. Dat blijkt ook uit analyses van wolvenkeutels uit Duitsland: 90% van het wolvendieet bestaat uit wild en slechts 1% schaap.

In Nederland worden geregeld flinke aantallen schapen door de wolf doodgebeten. Deze ‘surplus killing’ komt in de natuur niet voor, het is hetzelfde als marters en vossen in een kippenren doen – alles doden tot het stil is. Schapenhouders krijgen 3 jaar de tijd om zich voor te bereiden en maatregelen te nemen, zoals het plaatsen van een hek met stroomdraad, ’s nachts de kudde op stal houden en het inzetten van kuddebewakingshonden.

Wolvenexpert Leo Linnartz vindt dat de overheid schapenhouders meer moet stimuleren om preventieve maatregelen te nemen. Anders raken wolven aan schapen gewend. Nu krijgen boeren alleen in een erkend wolvengebied subsidie, dat zou volgens hem ook voor regio’s met veel schade moeten gelden.

Wim Knol, ecoloog bij de Jagersvereniging, schetst 2 scenario’s. Het eerste: “Je doet niets. Elk jaar zullen er dan nieuwe roedels ontstaan. Jonge wolven gaan zwerven. Overal in de natuur zullen hekken en rasters komen en alle landbouwhuisdieren gaan op stal”. Of het tweede: “We gaan aan populatiebeheer doen en wolven schieten. Daarvoor moet de Europese Commissie de beschermde status van de wolf intrekken.”

Zie voor meer informatie de site van De Groene.

bron: De Groene, 01/05/19

Reacties zijn gesloten.