Geplaatst: 06/04/2021
In het natuurgebied de Weerribben werken Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten samen met boeren en de provincie Overijssel aan het omlaag brengen van de populatie ganzen.
Dat gebeurt door eieren in te smeren met maisolie. De eieren komen dan niet uit doordat het embryo stikt. Niet alleen boeren lijden schade door de ganzen. De ganzen brengen ook schade toe aan de natuur.
Samen met onder meer provincie Overijssel, Natuurmonumenten en boeren is het plan gemaakt om nog maar één van de gemiddeld zes eieren in een ganzennest uit te laten komen.
Op zoek naar ganzennesten
Om er achter te komen waarom dit nodig is, treft RTV Oost in Nationaal Park Weerribben-Wieden Herman Brink, hoofd van Staatsbosbeheer in Overijssel. Terwijl er een drone de lucht in gaat, legt Brink uit wat ze doen. “Deze drone zoekt middels een warmtebeeldcamera naar de nesten van ganzen, hier tussen het riet. Als er eentje wordt gevonden, markeren we die op de kaart.”
We gingen op zoek naar eieren en smeerden ze in met maisolie (Dronebeelden: Brandhof Natuur & Platteland):
Voor het behandelen van de eieren zoekt een drone middels een warmtebeeldcamera naar de nesten van ganzen. Als er een nest wordt gevonden, wordt dat op een kaart gemarkeerd. Daarna gaan medewerkers van de organisaties op zoek naar de eieren om ze in te smeren met maïsolie. Door de eieren in te smeren met de maisolie, komt er geen lucht meer door de schil. Het embryo krijgt geen kans om te groeien omdat er geen lucht meer bij komt.
Overlast door ganzen
Goed zoeken is niet nodig, want het stikt van de ganzennesten in de Weerribben. “Het zijn er ongelofelijk veel”, vervolgt Brink. “En dat moet je nagaan dat een gans gemiddeld zes eieren per nest legt. De populatie wordt hier groter en groter.”
En daar zit juist de crux. De populatie moet verkleind worden, maar waarom? “Het antwoord is tweeledig. Enerzijds hebben boeren ontzettend veel last van de ganzen. Anderzijds brengen ze ook schade toe aan de natuur. Een grote populatie ganzen is een bedreiging voor de kwaliteit van de natuur. Zeldzame planten en bloemen komen mogelijk in gevaar”, legt Brink uit.