• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Nederlandse jager die wolf doodschoot moet toch voor de rechter komen in Duitsland.

Een ervaren jager uit Twente moet later dit jaar voor de rechter verschijnen in de buurt van Berlijn. Dit omdat hij begin vorig jaar tijdens een drijfjacht een wolf doodschoot die jachthonden aanviel. Volgens de vijftiger was er sprake van een noodsituatie, maar de openbaar aanklager in Potsdam denkt daar anders over.

Hij beschuldigt de Nederlander van overtreding van de Duitse Natuurbeschermingswet. Die bepaalt dat het doden van wolven, een beschermde diersoort, bestraft kan worden met een gevangenisstraf van zes maanden tot vijf jaar of een boete van maximaal 50.000 euro.

Drie honden

Na de toevallige ontmoeting ging het allemaal heel snel. De wolf rook enkele reeën verderop, de jachthonden even later ook. ,,De wolf draaide zich meteen om en viel enkele honden aan. De jager probeerde het beest tevergeefs te verjagen door te klappen in zijn handen, te fluiten en te schreeuwen, gevolgd door een waarschuwingsschot. Uiteindelijk zag de Nederlander – zelf hondengeleider – zich genoodzaakt de wolf dood te schieten. Dit om te voorkomen dat de jachthonden zouden worden gedood’’, verklaarde de jachtleider tegenover het Duitse jachtforum Jawina.

De jachtleider informeerde de politie, die proces-verbaal opmaakte. Bij het incident waren drie jachthonden betrokken. ,,Het ging om een Duitse Staande Draadhaar, die aan zijn verwondingen behandeld moest worden door een dierenarts, en twee Duitse jachtterriërs’’, zegt de advocaat van de Twentse jager. ,,De honden waren niet van mijn cliënt maar van een jachtgenoot die te ver weg was om te kunnen ingrijpen.’’

Zie voor meer informatie: De Limburger

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.