• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Nederlandse jagers maken zich grote zorgen: ‘Elk geschoten zwijn moet getest worden op varkenspest’

Nederlandse jagers maken zich grote zorgen: ‘Elk geschoten zwijn moet getest worden op varkenspest’

Foto: Pigbusiness.nl


Alle geschoten wilde zwijnen in Nederland moeten onderzocht worden op de Afrikaanse varkenspest. Dat vraagt de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer (NOJG) via een brandbrief aan minister Schouten. De organisatie maakt zich ‘grote zorgen’. „Als AVP in de Nederlandse veestapel terechtkomt, dan zijn de gevolgen voor de agrarische sector gigantisch.”

In verschillende Nederlandse provincies is een onderzoekplicht op geschoten wilde zwijnen opgelegd, maar onder andere in Gelderland niet. NOJG is verbaasd dat bijvoorbeeld op de Veluwe, waar zich een groot aantal wilde zwijnen bevinden, niet structureel gecontroleerd wordt op AVP.

De organisatie wil daarom dat men elk geschoten zwijn in Nederland via bemonstering test op AVP. „ Het is echter van het grootste belang dat dit nu zo snel mogelijk gaat gebeuren”, schrijft het. NOJG heeft de minister ook aangeboden om met de leden te helpen bij het nemen van de noodzakelijke monsters.

Ook is het volgens de Nederlandse jagers van belang dat de overheid meer de regie neemt, zodat in een vroeg stadium maatregelen genomen kunnen worden om verspreiding van de ziekte te voorkomen. „Indien de Afrikaanse varkenspest in de Nederlandse bio-industrie voet aan de grond krijgt, dan zijn de economische gevolgen daarvan niet te overzien. In Duitsland is men zich bewust van de risico’s, en is men reeds twee jaar opgeschaald om elk geschoten wildzwijn op varkenspest te onderzoeken”, valt te lezen in de brief.

Communicatiecampagne

Het ministerie liet op vragen van de CDA Tweede Kamerfractie op 20 september weten meer in te zetten op bewustmaking van de burger via informatiecampagnes: reizigers moeten de risico’s van AVP inzien en weten welke maatregelen ze kunnen nemen om verspreiding te voorkomen. Ook laat het ministerie weten met organisaties zoals de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Vee en Logistiek in gesprek te zijn over de te nemen besluiten om het virus buiten de deur te houden.

Druk op provincies

De POV benadrukt het belang van wilde zwijnenbeheer en heeft afgelopen week overleg gehad met faunabestuurders van de regionale LTO’s. De POV zet er druk op om per provincie de urgentie, de oplossing van knelpunten en de aansprakelijkheid te bespreken. De organisatie wil dat er snel toestemming komt voor het gebruik van middelen die jagers nodig hebben voor het wilde zwijnenbeheer.

Nieuwe AVP-scan

Ook heeft de POV heeft in samenwerking met buitenvarkenshouders een nieuwe AVP-hygiënescan ontwikkeld voor boeren die hun dieren buiten houden. Deze zal snel beschikbaar worden gesteld.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.