• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Nieuwe variant vogelgriep bij dode watervogels Zierikzee – Zeeland bevestigd

Bron: Omroep Zeeland

Brandganzen

Met name brandganzen en smienten leggen door de nieuwe variant van de vogelgriep het loodje

De groep dode watervogels die bij Zierikzee is gevonden, had inderdaad de nieuwe variant van de vogelgriep. De vermoedens van een ecoloog die de vogels half november vond, zijn nu bevestigd door de Nederlandse Voedsel- en Watenautoriteit.

Vanwege de nieuwe variant van de vogelgriep, H5N8, is er een landelijke ophokplicht voor pluimvee bij bedrijven, en voor vogels bij mensen thuis.

Landelijk werd dat virus al honderden watervogels fataal. Vooral brandganzen sterven er aan. De wilde vogels kunnen het overdragen aan dieren op pluimveebedrijven. Al meerdere pluimveebedrijven in het land zijn vanwege vogelgriep geruimd.

Afzonderen en met hun kop schudden

Nadat ecoloog Dirk van Straalen de dode vogels in de buurt van Zierikzee vond, moest nog uit onderzoek blijken of de vogels inderdaad de nieuwe variant van de vogelgriep hadden. Dat blijkt nu. Van Straalen was na zijn vondst al zeker van zijn zaak: “Ze hebben alle symptomen. Het zou me heel erg verbazen als ze het niet blijken te hebben.”

Vogels die de vogelgriep hebben opgelopen vertonen volgens Van Straalen duidelijk herkenbaar gedrag. “Zo zonderen ze zich af van de groep en schudden raar met met hun kop. Het ziet er echt ontzettend triest uit.”

Lees ook:

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.