NIEUWS AFRIKAANSE VARKENSPEST – Fransen zetten leger in tegen AVP

bron: Boerenbusiness, 25/01/19 Frankrijk heeft hulp van het leger ingeroepen om verspreiding van Afrikaanse varkenspest tegen te gaan. Militairen moeten de jagers in de Belgische Ardennen en de Meuse helpen met het afschieten van 500 potentieel besmette wilde zwijnen.

Het virus werd donderdag 13 september in België geconstateerd en sindsdien doet Frankrijk er alles aan om ervoor te zorgen dat de ziekte de grens bij Frankrijk niet oversteekt. Dat meldt Didier Guillaume, de Franse minister van Landbouw.

500 tot 600 zwijnen doden
Zowel de president als de premier heeft toestemming gegeven het leger te mobiliseren, zo laat de minister weten aan televisiezender France2. De militairen zullen samen met de jagers en het Franse Staatsbosbeheer de wilde zwijnen afschieten en diverse vallen plaatsen. Het kost volgens de ministerraad enkele miljoenen euro om de grensafrastering in het noordoosten op te zetten.

“Er zijn circa 500 tot 600 beren die binnen 2 tot 3 weken moeten worden afgeschoten om ervoor te zorgen dat Frankrijk ongeschonden blijft”, aldus de minister.

De zwijnen vrije zone omvat 78 vierkante kilometer en wordt omsloten door een 1,5 meter hoog hek dat aan de Franse kant wordt aangelegd, naast een omheining die door de Belgische autoriteiten aan de grens is opgetrokken aan de Franse grens. Deze is speciaal ingesteld tegen de verspreiding van de dierziekte.

Export in gevaar
Wanneer Frankrijk door de dierziekte getroffen wordt, dan betekent dat een flinke klap voor de varkenssector in het land. En nog belangrijker, dan zou de export (behoorlijk) stagneren, zo benadrukt de Franse minister.

De minister reist vrijdag 25 januari nog af naar de Belgische Ardennen om de ​​crisiseenheid voor te zitten. Deze wil meer controlemaatregelen invoeren om de verspreiding van de niet-overdraagbare epidemie te voorkomen.

Hoewel AVP nog niet op een varkenshouderij in België is ontdekt, heeft het land te maken gehad met beperkingen van importlanden op de uitvoer van varkensvlees.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.