Nieuwsbrief Annie Schreijer-Pierik lid Europees Parlement voor EVP-Fractie / CDA

Nieuwsbrief Annie Schreijer-Pierik
lid Europees Parlement voor EVP-Fractie / CDA

Beste mensen,

In vele straten zie je kleurige posters van partijen. Aan de deur komen kandidaten met folders vol beloftes, want woensdag mogen we stemmen voor de gemeenteraad. Belangrijk: wie kan het verschil maken voor boeren en voedselzekerheid?
Elke gemeenteraad heeft bevoegdheden die de landbouw kunnen raken. Denk maar aan aankoop van grond of bijzondere bijstand voor boeren in nood. Boeren moeten dringend een krachtiger stem krijgen in meer gemeenteraden.
Natuurlijk moet dat ook landelijk beter. “Den Haag” heeft uiteindelijk meer invloed op het landbouwbeleid dan de gemeente. De laatste tijd heb ik zorgen over dat landelijk beleid. De overhead overdrijft zaken met fipronil, mest en de kalverregistratie. De minister van Landbouw erkent nu wel dat ze de “kalverfraude” veel te groot heeft gepresenteerd, maar de schade aan de sector is onherstelbaar.
Nederland is één van de grootste landbouwnaties ter wereld. Wij hebben de efficiëntste boeren ter wereld, met het beste dierenwelzijn en strengste milieunormen. We moeten het kroonjuweel van onze economie koesteren: Europees, nationaal en in uw gemeente!

Vriendelijke groeten,
Annie

Oostvaardersplassen mislukt

Het project met grote grazers in de Oostvaardersplassen is gruwelijk mislukt. De laatste maanden zijn er ruim 1700 paarden, herten en runderen van de honger gestorven. Alle bijzondere planten zijn weggevreten.
Als boeren hun dieren zo slecht zouden behandelen, waren ze al achter de tralies opgesloten. Maar Staatsbosbeheer mag kennelijk onbeperkt dierenleed veroorzaken. Dit onder het mom van ‘vrije natuur’. Onzin natuurlijk, want in de vrije natuur staat geen hek dat hongerige dieren tegenhoudt.

Ik heb de Europese Commissie gevraagd om met spoed maatregelen te nemen in dit Europese Natura2000-gebied. De massale dierensterfte lijkt me overduidelijk strijdig met het dierenwelzijn in de EU-richtlijnen. Veel grote grazers kunnen best naar bijvoorbeeld Polen, waar nog volop ruimte is.

Klik hier voor mijn schriftelijke vragen aan de Europese Commissie.
Klik hier voor mijn interview met Omroep Flevoland

 

Medicijnenbureau definitief in Amsterdam

Het Europees Medicijnen Agentschap EMA gaat definitief naar Amsterdam. Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met de locatie, ondanks tegenstribbelen van enkele Italiaanse Europarlementsleden.

Sinds de Britten stemden voor de Brexit, heb ik me ingezet om het agentschap uit Londen naar Nederland te halen. Ik ben erg blij dat het nu definitief is. Dit creëert honderden banen in Amsterdam bij leveranciers, scholen en meer.

Het nieuwe gebouw moet over een jaar klaar zijn. Dat is snel, daarom eist het parlement elk kwartaal een rapport over de bouw. Ik druk de aannemer op het hart om direct de schop in de grond te steken. Dit bedrijf moet geen vakantie vieren in de zomer!

Klik hier voor het verslag op AD.nl

 

Toegang tot Brits viswater behouden

Een goede dag voor boeren, tuinders en vissers deze week in het Europees Parlement! Op ons aandringen stelde het parlement zich hard op voor de Brexit-onderhandelingen. Het parlement eist garanties dat Nederlandse en andere EU-vissers in Britse wateren mogen blijven vissen. Alleen met die garantie wil het Europees Parlement onderhandelen over een nieuwe vorm van partnerschap met de Britten.

Voor Nederlandse vissers zijn de Britse wateren van groot economisch belang. In die grote gebieden zwemt veel schol, tong en andere vis. Zonder die toegang zou de Nederlandse sector miljoenen euro’s mislopen.

Wij eisen ook dat Britse voedsel- en landbouwproducten voldoen aan alle Europese normen als ze in de EU worden verkocht na de Brexit. De Europese boeren en tuinders voldoen aan strenge normen voor dierenwelzijn en milieu, dus oneerlijke concurrentie door de Britten is voor het CDA onacceptabel.

Meer Twents op tv en school

Ruim 300 mensen die onze Twentse taal een warm hart toedragen, kwamen 15 februari naar Beckum voor het symposium “Woar woch wiej nog op”?  Samen met ‘Kreenk vuur de Twentse Sproak’ had ik die gratis bijeenkomst georganiseerd. We wilden zien hoe we het Twents kunnen stimuleren.

En dat werkte ! De sprekers en bezoekers hadden zoveel goede ideeën. Bijvoorbeeld onze Herman Finkers vroeg op de man af waarom RTV Oost geen weerbericht in het Twents presenteert. Dat kost toch niets extra’s? Prompt begon presentatrice Karen Eshuis bij RTV Oost het weerpraatje dagelijks in het Twents!
Velen vroegen ook om meer Twents op scholen. Ik ben er zeker van dat de nieuwe Twente Akademie daar volop werk van gaat maken.

Geen open deur voor Braziliaans vlees

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat rundvlees uit Brazilië en Argentinië zonder veel eisen de Europese Unie mag binnenkomen. En daar leek het wel op af te stevenen in de handelsonderhandelingen met de zogeheten Mercosur-landen.
We willen geen oneerlijke concurrentie voor de Nederlandse en andere EU-boeren. Hier gelden zo ongeveer de strengste normen ter wereld. Ik vind dat die normen zoals herkomsttracering ook moeten gelden voor de Zuid-Amerikaanse boeren als ze naar Europa exporteren.
Met EU-commissaris Phil Hogan (Landbouw) (foto) heb ik met collega’s deze week goed overleg gevoerd in het Europarlement in Straatsburg. Nu moet hij aan de slag met onze bezwaren!

Laat eenden veilig broeden

In sommige gebieden zie je tegenwoordig minder eenden. De watervogels hebben last van vossen en roofvogels. Daarom steun ik de ambachtelijke makers van veilige broedkorven voor eenden. Roderick Enzerink kwam onlangs een exemplaar brengen dat zijn vader uit Zutphen zelf had gemaakt van wilgenteen.
Hij wil ze verder verspreiden via Wild Beheers Eenheden (WBE’s), jagers en particulieren die vinden dat eenden bij ons Hollandse landschap horen. Mooi!

Klik hier voor mijn bijdrage op Facebook

Verzet tegen importtarief VS 

De Verenigde Staten hebben dit jaar zomaar hoge importheffingen ingesteld op Spaanse olijven. Mijn vrees is dan: welk Europees product is als volgende aan de beurt?

Het is goed dat het Europees Parlement de heffingen donderdag sterk heeft veroordeeld. De Amerikaanse importheffingen ondermijnen het Europese landbouwbeleid in zijn geheel. We moeten ons hier als EU gezamenlijk tegen verzetten. Ik hoop dat we er in gesprekken uit kunnen komen. Wanneer dit niet tot een oplossing leidt, sluit ik maatregelen tegen Amerikaanse agrarische producten niet uit.

Mijn agenda:

Naast mijn vergaderingen in de Europarlementscommissies voor Landbouw, Visserij en Milieu & Gezondheid, vindt u mij o.a. bij de volgende activiteiten:

17 mrt   11.00     Hengelo, onthullen groene steen met Hanneke Steen
23 mrt   12.00     Veendam, bezoek Avebe;
31 mrt   11.00     Bentelo, opening expositie “Binnenkieken bie Boeren”
04 apr   11.30     Geleen, bezoek OCI Nitrogen
05 apr   10.00     Bentelo, bezoek Lupro Production Support
06 apr   11.00     Giethoorn, bedrijfsbezoeken boeren in natuurgebieden
07 apr   10.00     Rijssen, planten jubileumboom met gemeentebestuur
08 apr   14.30     Enschede, bezoek FC Twente
10 apr   10.00     Holten, gastles bij school Waerdenborch
13 apr    16.30    Milsbeek, bezoek opening fabriek CNC Grondstoffen
28 apr    14.00    Ambt Delden, opening expositie museumboerderij Wendezoele

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.