Nulstand voor wilde zwijnen in Zuidoost-Brabant valt niet te handhaven

Wild zwijn met frishlingenDe nulstand voor wilde zwijnen in Zuidoost-Brabant valt niet te handhaven. De dieren worden op steeds meer verschillende plekken waargenomen. De verwachting is dat het aantal families dat zich op een vaste plek verschanst de komende jaren verder zal toenemen. In heel Brabant leven naar schatting bijna 400 wilde zwijnen. Meer dan de helft daarvan leeft in het Leenderbos.

Wilde zwijnen veroorzaken schade aan landbouwgewassen, zorgen voor gevaar in het verkeer en kunnen ziektes verspreiden. In drie gemeenten wil de provincie Noord-Brabant binnenkort met betrokkenen in gesprek. Dat gebeurt in Heeze-Leende, Asten en Gemert-Bakel.

Het is de bedoeling dat naast bestuurders ook boeren en jagers aan het overleg deelnemen. Zij kunnen hun visie geven op het nulstandbeleid, hoe het te handhaven valt en wat er moet gebeuren om schade te beperken. Er wordt onder andere gedacht aan het toepassen van alternatieve jachtmethoden, zoals de inzet van een vangkooi en een andere werkwijze bij de nachtelijke jacht. Hiermee wordt al proefgedraaid.

bron: Eindhovens Dagblad, 02/03/15

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk