Omstreden voorstel jachtverbod stiltegebieden Noord-Holland wankelt

HAARLEM – Het voorstel van de Partij voor de Dieren voor een jachtverbod in Noord-Hollandse stiltegebieden wankelt. Het is onzeker of het plan het haalt op 2 maart in Provinciale Staten.

Twee statenfracties twijfelen nu, PvdA en D66. Deze partijen steunden eerst het voorstel. Partij van de Dieren heeft hen nodig voor een meerderheid in de staten.

De twijfels bleken donderdagavond in de statencommissie ruimte en milieu. Tot genoegen van boze agrariërs en jagers.

Negen boze insprekers, van wie drie van Texel, probeerden de commissie achter zich te krijgen. Boeren vrezen bij een verbod ‘fors meer’ schade aan hun gewassen door wild. Jagers zien de maatregel als ‘onacceptabele beperking’ van hun taak als wildschadebestrijder.

Ook Gedeputeerde Staten zijn vierkant tegen. Volgens landbouwgedeputeerde Jaap Bond (CDA) loopt ‘het ganzenakkoord’ gevaar, om gezamenlijk de grootste wildschade aan te pakken.

Partij voor de Dieren wil de ‘plezierjacht’ aanpakken. Met een ontheffing blijft pure wildschadebestrijding in stiltegebieden mogelijk, betoogde fractievoorzitter Bram van Liere. PvdA en D66 twijfelen vooral aan de juridische haalbaarheid. ,,En wij willen harde garanties dat de noodzakelijke jacht er niet onder lijdt’’, zegt Nico Papineau Salm (PvdA).

Print Friendly, PDF & Email

Reageren is niet mogelijk