Onderzoek naar wasbeerhond van start

Wasbeerhond PIXabay

In opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren Bureau Mulder-natuurlijk, Altenburg&Wymenga en de Zoogdiervereniging van februari tot november 2016 een onderzoek uit naar de wasbeerhond in Nederland. Dit onderzoek bestaat uit twee delen: inventarisatie van het voorkomen en een ecologisch onderzoek.

De vier noord-oostelijke provincies worden geïnventariseerd op het voorkomen van de wasbeerhond. Er wordt gezocht naar de karakteristieke latrines, met als uitgangspunt de omgeving van dassenburchten. Wasbeerhonden overwinteren graag in dassenburchten, en krijgen daar vaak ook hun jongen. Bij de inventarisatie wordt samengewerkt met de lokale dassenwerkgroepen, en worden zoveel mogelijk de vrijwilligers ingezet die de dassenburchten al onder hun hoede hebben, maar indien nodig ook de medewerkers van de 3 onderzoeksbureaus.

Maximaal 3 wasbeerhonden worden gevangen en gezenderd, zodat hun terreingebruik kan worden nagegaan. Vangpogingen worden ondernomen in de buurt van verse latrines of worpen met jongen. Worpen worden gelokaliseerd aan de hand van latrines in de buurt van dassen- of vossenholen. Enkele jongen worden gevangen en gezenderd, om ze te kunnen volgen tijdens hun dispersie. Keutels worden verzameld op de latrines en geanalyseerd op inhoud. Van dode wasbeerhonden wordt de maaginhoud onderzocht. Het RIVM onderzoekt dode wasbeerhonden en keutels op ziekten en parasieten, zoals de vossenlintworm en trichinen.

bron: Zoogdiervereniging, 19/02/16

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.