Ook goudjakhals op weg naar Nederland

Naast de wolf komt nu ook de goudjakhals richting Nederland in zijn zoektocht naar nieuwe territoria. De Nederlandse natuur heeft genoeg potentie voor roofdieren, en is daarmee geschikt voor de vestiging van beide soorten. De Zoogdiervereniging zoekt nu uit waar goudjakhalzen zich precies kunnen vestigen. Anders dan voor de wolf, is Nederland voor de goudjakhals een compleet nieuw gebied.

De goudjakhals had van oorsprong zijn habitat van de Balkan en het Midden-Oosten, helemaal tot in Bangladesh. Sinds de jaren tachtig is de jakhals zich vanuit de Balkan op natuurlijke wijze gaan verspreiden. Inmiddels zijn er populaties in Tsjechië, Kroatië en Slovenië. Sinds 2000 komt de goudjakhals ook voor in Duitsland en Italië. De populaties daar doen het goed. De eerste goudjakhals in Nederland werd gezien op de Veluwe in 2016.

De manier van leven van de goudjakhals lijkt erg op die van de wolf. Goudjakhalzen leven ook in roedels waarbij de jongen van vorige jaren hun ouders helpen met het grootbrengen van de nieuwe generatie. Als de jongen ongeveer twee jaar oud zijn, gaan ze op zoek naar nieuwe territoria. De goudjakhals is wel veel meer een alleseter dan een pure vleeseter, zoals de wolf. Ook zijn de prooidieren die een goudjakhals kan bejagen veel kleiner dan bij een wolf.

Het is de verwachting dat Nederland geschikt leefgebied heeft voor de goudjakhals, maar waar dit precies ligt en hoe de goudjakhals om zal gaan met de (potentiële) vestiging van de wolf is nog onduidelijk. Deze vraag gaat studente Joliene Wennink van Wageningen Universiteit voor de Zoogdiervereniging onderzoeken.

bron: Zoogdiervereniging, 04/04/18

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.