Oproep DWHC – Help mee en meld een dode wasbeerhond of wasbeer!

logo DWHC

 

Beste allemaal,

 

Afgelopen maart hebben we jullie benaderd met het verzoek onze oproep voor het melden van dode wasbeerhonden en wasberen onder de aandacht te brengen van jullie leden, medewerkers en/of vrijwilligers. Dit heeft meteen geresulteerd in een aantal meldingen. Maar vaak ebt dergelijke informatie langzaam weer weg en is herhaling belangrijk om het weer even op het netvlies te krijgen.

En nu het oogstseizoen weer voor de deur staat, en hier en daar zelfs al is begonnen, is het een goede perioden om deze oproep opnieuw onder de aandacht brengen. Dit omdat tijdens de oogstwerkzaamheden de kans op het vinden van een dode wasbeerhond of wasbeer mogelijk hoger ligt dan normaal.

Vandaar ons verzoek aan jullie om dit bericht nog even door te zetten naar jullie leden, medewerkers en/of vrijwilligers.

Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie inzet en medewerking.

Met vriendelijke groeten,

Miriam Maas en Margriet Montizaan

 

Het risico van wasbeerhonden en wasberen voor de volksgezondheid

Help mee en meld een dode wasbeerhond of wasbeer

De wasbeerhond (Nyctereutes procyonides) en de wasbeer (Procyon lotor) worden in Nederland in het oostelijke grensgebied steeds vaker gezien. Beide dieren kunnen ziekteverwekkers bij zich dragen die een risico kunnen vormen voor de gezondheid van mensen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert onderzoek uit naar de parasieten die door wasbeerhonden en wasberen kunnen worden overgebracht naar mensen. Dit onderzoek gebeurt in samenwerking met het DWHC, dat de ingeleverde dieren verder zal onderzoeken op het voorkomen van andere ziekten. Daarnaast wordt bij het wasbeerhondenonderzoek samengewerkt met Bureau Mulder-natuurlijk, Altenburg & Wymenga en de Zoogdiervereniging, die ecologisch onderzoek uitvoeren naar de wasbeerhond in Nederland.

wasbeer in de winter

marter- of wasbeerhond

marter- of wasbeerhond

Heeft u een dode wasbeerhond of wasbeer gevonden?
Laat het ons weten door melding te doen op de website van DWHC via de link Meld hier uw dode dier of neem telefonisch contact op met DWHC (030-2537925). Zij zorgen dat een koerier het dier bij u op komt halen.

Voor vragen over dit onderzoek kunt u contact opnemen met het RIVM via miriam.maas@rivm.nl

Auteurs: Miriam Maas1, Margriet Montizaan2

1 Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

2 Dutch Wildlife Health Centre (DWHC)

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.