• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Positieve stem voor de handel in wilde dieren door het Europees Parlement

Brussel, 9 juni 2021 –

 
Duurzame, legale en rechtvaardige handel in wilde dieren en planten kan een krachtige, op de natuur gebaseerde oplossing zijn om de dubbele uitdaging aan te gaan, namelijk het verbeteren van het levensonderhoud op het platteland en het behoud van de biologische diversiteit (IUCN). Er zijn echter voortdurende pogingen van dierenrechtenorganisaties om de handel in wilde dieren om ideologische redenen te verminderen of te beperken. Dit bleek duidelijk uit de ontwerpresolutie van het Europees Parlement over de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030, waarin werd opgeroepen tot “het volledige en onmiddellijke verbod op Europees niveau van handel, uitvoer of wederuitvoer binnen de EU en naar bestemmingen buiten de EU van ivoor, inclusief \u0027pre-convention\u0027 ivoor\u0027 en vroeg \u0027om soortgelijke beperkingen voor andere bedreigde diersoorten\u0027.
FACE is verheugd te kunnen melden dat op 8 juni 2021 een meerderheid van de EP-leden (336) heeft gestemd voor een amendement (nr. 24) om het woord ‘commercieel’ toe te voegen, zodat de tekst de legale en duurzame handel in wilde dieren en planten niet zou beperken. Deze belangrijke wijziging zorgt ervoor dat het bestaande kader voor de handel in wilde dieren en planten kan worden voortgezet voor belangrijke doeleinden zoals wetenschap, natuurbehoud, onderwijs en onderzoek.

FACE heeft de onderhandelingen over dit dossier gevolgd, die kort nadat de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 werd gestart, gepubliceerd in mei 2020. De voorzitter van FACE, Torbjörn Larsson, benadrukte het belang van deze stemming door te stellen:

‘Het Europees Parlement heeft een sterk signaal afgegeven dat er geen ongerechtvaardigde beperkingen mogen gelden voor de handel in wilde dieren en planten, ook niet voor het verkeer van jachttrofeeën’ .

Hij sprak zijn steun uit aan de leden van het Europees Parlement, die het amendement hebben ingediend en ervoor hebben gestemd. Hij bedankte ook de internationale partners van FACE, waaronder de International Council for Game and Wildlife Conservation

 
Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.