• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) wil hekwerk op Duitse grens om ‘opmars varkenspest’ te beteugelen

Om de opmars van Afrikaanse varkenspest naar het Westen te beteugelen, moeten nu hekwerken in de natuurgebieden op de grens met Duitsland en België worden opgetrokken. ‘Daar lopen wilde zwijnen tussen de landen heen en weer’, meldt Producenten Organisatie Varkenshouderij.

Door de laatste uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland is de besmettelijke dierziekte weer dichterbij Nederland gekomen. De afstand is hemelsbreed momenteel nog bijna 400 kilometer. Op meerdere plekken langs de Duits-Nederlandse grens zijn echter populaties wilde zwijnen aan beide kanten actief.

Die populaties bevinden zich allang niet alleen meer in de aangewezen leefgebieden in Meinweg en Meerlebroek in Limburg. Wilden zwijnen lopen bijvoorbeeld ook in de Engbertsdijkvenen bij Almelo en de natuurgebieden bij Enschede, Groesbeek en Venlo.

Lang gewacht met de bouw

In Duitsland is lang gewacht met de bouw van hekwerken op de grens met Polen. Die begon pas nadat het eerste met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmette zwijn in Duitsland werd gevonden. Sinds dat eerste besmette zwijn zijn er nu al bijna 2.900 zwijnen gevonden en vier besmettingen bij gehouden varkens vastgesteld.

‘Als Nederland kunnen we hiervan leren’, zegt POV-beleidsmedewerker Fleur Bartels. ‘Met AVP loop je altijd achter de feiten aan, daarom is een goede voorbereiding nodig. We pleiten er nu voor om alvast te starten met de bouw van zwijnbestendige hekwerken op de grens waar verkeer van wilde zwijnen is.’

Poorten dicht

In die hekwerken zijn dan poorten te maken, zodat bijvoorbeeld ander wild nog wel heen en weer kan. ‘Maar op het moment dat de Afrikaanse varkenspest te dicht bij de Nederlandse grens komt, gaan die poorten dicht’, verzekert Bartels.

De hele grens afsluiten voor wilde zwijnen gaat volgens haar te ver. ‘Dat is in Nederland niet nodig, we hebben minder gebieden waar wilde zwijnen zijn op de grens met Duitsland of België. Op de Duits-Poolse grens is dat heel anders. Daar heb je honderden kilometers ruige gebieden. Dus daar moet je wel de hele grens met hekken afsluiten, daarom staat daar nu 375 kilometer hekwerk.’

Europese ontwikkelingen

Tot begin november 2021 werden in Europa bij 1.676 op boerderij gehouden varkens het AVP virus vastgesteld. Het merendeel in Roemenië (1.495) en Polen (119). Het aantal met AVP besmette aangetroffen wilde zwijnen bedroeg tot begin november 10.079. De meeste in Hongarije (2.474), Polen (2.311), Duitsland 2.198 en Slowakije (1.498). Daarmee staat de teller begin november op 11.715. Over heel 2020 werden 12.315 met AVP besmette dieren aangetroffen. Dit waren 1.241 door boeren of particulieren gehouden varkens en 11.074 wilde zwijnen.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.