Professor waarschuwt: ‘Speeksel van honden is dodelijk voor de mens’

De hond is de beste vriend van de mens, zegt men. Maar kijk toch maar uit wanneer je trouwe viervoeter enthousiast op je af komt stormen. Jaarlijks raken 24.000 mensen besmet nadat een hond hun wonden likte. Soms zelfs met een dodelijke afloop.

Guy Cornelis, emeritus microbiologie aan de universiteit van Namen, komt dan ook met een duidelijke waarschuwing in de Belgische krant Het Nieuwsblad: ,,Laat je wonden nooit likken door een hond, zijn speeksel is gevaarlijk. En ook zijn huid kan je ziek maken, want daar likt de hond geregeld aan. We kunnen geen enkel ras uitsluiten. Van ongeveer alle hondenrassen heb ik voorbeelden gevonden over besmetting door speeksel.”

Zo liet een man in Oostenrijk onlangs een wond op zijn hand likken door zijn hond, in de hoop dat het de pijn zou verzachten. Een paar dagen later overleed hij in het ziekenhuis. Een ander recent voorbeeld deed zich voor in Canada. Een vrouw raakte in coma nadat haar hond een wond op haar been had gelikt. Eenmaal bijgekomen was haar been geamputeerd.

‘Vreemde bacterie’

Het gevaar komt van de bacterie capnocytophaga canimorsus. ,,Die is ongevaarlijk voor de hond, maar dodelijk voor de mens”, legt Cornelis uit. ,,Een vreemde bacterie. Soms gebeurt er niets bij contact tussen mens en hond. Maar toch raken jaarlijks 24.000 mensen besmet. Waarom weten we niet. Behalve dat mensen bij wie de milt is weggenomen meer gevaar lopen.”

Een extra probleem: de symptomen van de ziekte lijken nogal op die van de griep: koorts en misselijkheid. En als de huisarts je al doorverwijst naar het ziekenhuis, duurt het bloedonderzoek vaak nog een dag of twee. Dan kan het al te laat zijn. Cornelis: ,,Nogmaals: niet ieder contact is besmettelijk en niet iedereen gaat eraan dood. Maar je kunt beter geen risico nemen.”

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.