provincie Flevoland verleent ontheffing voor afschieten van damherten in Horsterwold

De Faunabeheereenheid Flevoland is begonnen met het afschieten van damherten in het Horsterwold bij Zeewolde. De faunabeheerders gaan minimaal 50 herten doden. De provincie heeft daar een ontheffing voor verleend. Staatsbosbeheer is de eigenaar van het gebied. Volgens een woordvoerder worden er op dit moment alleen af en toe herten gedood, maar is er van afschieten op grote schaal nog geen sprake.

Het aantal damherten in het gebied is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Vorig jaar werden 250 herten geteld, maar volgens berekeningen van de Faunabeheereenheid kan het aantal ook twee keer zo groot zijn. De dieren wijken ook uit naar het aangrenzende Hulkesteinse bos. Afschieten is nodig voor de verkeersveiligheid en omdat de herten jonge boompjes aanvreten.

Volgens de Faunabeheereenheid is er al voor meer dan 100.000 euro schade veroorzaakt door de dieren. In het Horsterwold zijn veel nieuwe bomen aangeplant ter vervanging van essen en populieren die zijn gekapt. Een andere reden om de herten af te schieten is de verkeersveiligheid. Dit jaar zijn 9 dieren aangereden, evenveel als in heel 2018. Zonder maatregelen verwachten de faunabeheerders dat het aantal ongelukken in 2019 uit komt op meer dan 15.

bron: Omroep Flevoland, 08/08/19

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.