• De organisatie voor Jacht, beheer en schadebestrijding.

Provincie Noord-Brabant krijgt platform Wolvenschade

Het is twee weken geleden dat de wolf in het gebied rond Heusden voor het laatst vee heeft gedood. Met inzet van preventieve maatregelen lijkt de wolf het gebied te hebben verlaten en heeft het dier zijn zwerftocht vervolgd. De provincie Noord-Brabant wil door op de ingeslagen weg en initieert samen met betrokken partners een platform Wolvenschade onder leiding van Pieter van Geel. Zo moet de provincie in de toekomst beter voorbereid zijn op zwervende wolven.

De provincie heeft met ZLTO, gemeente Heusden en de Zoogdiervereniging afgesproken dat er gedurende 2 weken ingezet zou worden op het beschermen van vee. Als er 2 weken geen onbeschermd vee gepakt werd en de wolf toch nog aanwezig was, zou een volgende fase ingaan om vestiging te voorkomen.

Het gebied rond Heusden is geen geschikt gebied voor wolven door de omvang en de minimale aanwezigheid van wilde prooidieren. Door te voorkomen dat vee aangevallen kan worden zou dat nog onaantrekkelijker moeten worden. Om dat te kunnen monitoren blijft het van belang dat boeren wolfschade melden. ZLTO, gemeente Heusden en de Zoogdiervereniging denken dat boeren schapen en geiten weer kunnen laten overnachten in de wei, zonder extra wolvenbescherming. De kans dat de wolf nog in het gebied is acht de Zoogdiervereniging erg klein.

De provincie wil beter voorbereid te zijn op de aanwezigheid van zwervende wolven. Er komt daarom een platform voor intensief overleg met bij wolvenschade betrokken partijen. Pieter van Geel gaat dit platform leiden. Als voorzitter van de wolvencommissie in Gelderland heeft hij veel kennis en samen met hem zal worden gekeken welke inspanningen nodig zijn om wolvenschade zoveel mogelijk te voorkomen en beter voorbereid te zijn op zwervende wolven.

bron: Provincie Noord-Brabant, 12/06/20

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.