Rechtbank Utrecht verbiedt provincie het vergassen van grauwe ganzen, Canadese ganzen en verwilderde gedomesticeerde ganzen

PROVINCIE UTRECHT – De Raad van State heeft de provincie Utrecht op de vingers getikt vanwege de manier waarop ganzen worden gedood. De provincie had een ontheffing om ganzen dood te schieten, of ze te vangen met vangkooien en ze daarna alsnog te doden, maar daar steekt de hoogste bestuursrechter van ons land nu een stokje voor.

De Faunabescherming is het niet eens met de manier waarop de provincie de vogels sinds 2015 laat doden. De maatregel is bedoeld om het aantal ganzen terug te dringen omdat de vogels volgens de provincie en veel boeren de gewassen vernielen en voor miljoenen euro’s schade aanrichten. Zij voerde aan dat het een extreme bestrijdingsmethode is, waarvan de noodzaak onvoldoende was onderbouwd. Volgens de organisatie is er geen bewijs dat het vergassen van jaarlijks duizenden ganzen de populatie in de provincie Utrecht kan verkleinen en ook niet dat door boeren geclaimde landbouwschade daardoor sterk afneemt.

Teus van Oosterom is melkveehouder en statenlid voor het CDA. Hij is voorstander van de maatregel om de ganzenpopulatie terug te brengen. “Als er te veel ganzen zijn, dan hebben we daar last van en dat maakt een perceel onbruikbaar, waardoor de schade snel oploopt.”Volgens Van Oosterom werkt het doden van de ganzen wel degelijk bij het voorkomen van overlast. “Elke gans die geschoten wordt, is er niet meer. Qua aantal ganzen is er een groei, maar die was sneller gegaan als er niet was ingegrepen.”

ANDERE AANPAK

De Raad van State erkent dat er wel degelijk problemen zijn met ganzen, maar wil dat de provincie voor een andere aanpak kiest. In het verleden was er al vaker kritiek op het afschieten van ganzen. Er werden zelfs Kamervragen over gesteld.
De ontheffing om ganzen te doden is sinds 2015 van kracht in de provincies Utrecht en Noord-Holland. Het waren de eerste provincies die daarmee zijn begonnen.

Het gaat hierbij om grauwe ganzen, Canadese ganzen en verwilderde gedomesticeerde ganzen. De Faunabescherming verwacht dat de uitspraak van de rechtbank in Utrecht gevolgen zal hebben voor andere provincies.

De Raad van State tikte de provincie Utrecht al eerder op de vingers vanwege de manier waarop ganzen worden bestreden. De provincie had echter voor de zomermaanden van dit jaar toch weer toestemming geven de dieren te vergassen.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.