Rechtbank vernietigt ontheffing voor jacht op Zeeuwse damherten

Damherten aan de bosrand

Geplaatst op 28 Jul 2016 om  door Redactie van Rechtennieuws.nl

Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben ten onrechte ontheffing verleend voor het afschieten van damherten in de natuurgebieden Manteling van Walcheren en Kop van Schouwen. Deze uitspraak deed de rechtbank Zeeland-West-Brabant donderdag naar aanleiding van het beroep dat Stichting De Faunabescherming aantekende tegen de ontheffing.

Nieuwe ontheffing
Gedeputeerde Staten (GS) stelden vorig jaar dat het welzijn van de damherten in gevaar was door de grootte van de populaties damherten en verleende ontheffing voor het afschieten van damherten in voornoemde gebieden. Hiertegen tekende Stichting De Faunabescherming beroep aan. De rechtbank verwierp het argument van GS in haar uitspraak van 4 december 2015. Daarna verleende de provincie begin dit jaar een nieuwe ontheffing voor de jacht op deze beschermde diersoort. In deze nieuwe ontheffing werd naast het welzijn van de populaties damherten ook gewezen op de beheerdoelstellingen van beide natuurgebieden. De bedoeling van de ontheffing was om het aantal damherten in de gebieden terug te brengen naar 325 voor de Kop van Schouwen en 80 voor de Manteling van Walcheren. Deze nieuwe ontheffing is door ook weer door de rechtbank vernietigd in de uitspraak van donderdag.

Welzijnsproblemen
De rechtbank oordeelt in de uitspraak dat GS opnieuw niet aannemelijk hebben gemaakt dat er in de natuurgebieden daadwerkelijk problemen zijn met het welzijn van de populaties damherten. GS hebben onder meer onvoldoende toegelicht dat het zwerfgedrag van de damherten naar de bebouwde kommen verband houdt met veronderstelde welzijnsproblemen van de damherten. De rapporten die GS heeft overlegd tonen dit niet aan, vindt de rechtbank.

Beheerdoelstellingen
Verder hebben GS niet aannemelijk gemaakt dat ingrijpen in de omvang van populaties noodzakelijk is gelet op de beheerdoelstellingen van beide gebieden. Damherten kunnen in eerste instantie positieve effecten hebben op de beheerdoelstellingen van beide gebieden. Dit kan bij een toename van de aantallen echter omslaan in een negatief effect. Daarmee is volgens de rechtbank niet aannemelijk gemaakt dat het noodzakelijk is om het aantal damherten terug te brengen tot de streefstanden. Voor deze uitspraak is van belang dat op dit moment meer damherten in de gebieden aanwezig zijn dan de in de ontheffing opgenomen streefstanden zonder dat blijkt dat deze aantallen een negatief effect hebben.

Hoger beroep
De partijen kunnen beroep instellen tegen de uitspraak bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

bron: Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 28/07/16

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.