Rechter: afschieten edelherten Oostvaardersplassen mag beginnen

Er mag worden begonnen met het afschieten van edelherten op de Oostvaardersplassen. Dat oordeelt de bestuursrechter in Lelystad. Die deed vandaag uitspraak in een spoedprocedure die is begonnen door natuurbeschermers. Met het afschieten wordt nog wel tot zeker 29 november gewacht. Dan dient er in deze kwestie een andere rechtszaak.

Eerder gaf de provincie Flevoland de opdracht om het aantal herten in de Oostvaardersplassen terug te brengen tot 490. Daartegen is bezwaar gemaakt door natuurbeschermers. Om te voorkomen dat het afschieten van edelherten zou beginnen voordat er een beslissing was genomen over dat bezwaar, startten ze de spoedprocedure waar de rechter vandaag een uitspraak over deed.

Volgens de rechter is het niet in het belang van het welzijn van de edelherten om de bezwaarprocedures af te wachten, omdat die nog jaren kunnen duren. Daarbij speelt volgens de rechter ook de maatschappelijke onrust een rol.

Bekijk het oordeel van de bestuursrechter in Lelystad:

Er moet nog wel een uitspraak worden gedaan over de natuurvergunning waarmee Staatsbosbeheer de herten mag afschieten. Die vergunning is begin deze maand verleend, maar ook daar is bezwaar tegen gemaakt. Op 29 november behandelt een andere rechter die vergunning. De provincie heeft toegezegd dat er tot die tijd geen herten worden afgeschoten.

1800 edelherten

Staatsbosbeheer maakte begin deze maand bekend dat er ruim 1800 edelherten afgeschoten moeten worden om het gewenste aantal van 490 te halen. Door overbevolking in het natuurgebied komen de grote grazers daar ‘s winters vaak in de problemen, omdat er te weinig voedsel is.

Er lopen ook nog bezwaren tegen de vergunningen voor het afschieten. Daarover oordeelde rechter vandaag niet.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.