Rechter staat in Overijssel terecht, jacht op de vos toe.

vos in de ochtendDe provincie Overijssel staat terecht toe dat er ‘s nachts op vossen gejaagd wordt in en rond broedgebieden van weidevogels en korhoenders. Dat oordeelt de rechter.

De rechtbank heeft het beroep dat de Faunabescherming tegen de jacht had ingediend ongegrond verklaard.

Eieren en kuikens beschermen
Volgens de rechter heeft de provincie voldoende aannemelijk gemaakt dat de vossenjacht nodig is, omdat de vos jaagt op de eieren en kuikens van de vogels waarvan de stand zeer kwetsbaar is.

Ook heeft de provincie volgens de rechtbank voldoende onderbouwd dat er geen andere praktische oplossing is om de vogels tegen de vos te beschermen.

Nachtelijke jacht

De provincie besloot eind 2014  de nachtelijke jacht op vossen toe te staan in en rond broedgebieden van de vogels.

Ieder jaar mag daar vanaf 1 december op de vos gejaagd worden zodat er minder vossen zijn in het broedseizoen van de vogels, dat in februari begint.

Na 15 juli is de jacht niet meer toegestaan. Dan zijn de jonge vogels namelijk groot genoeg om aan de roofdieren te kunnen ontsnappen.

Geen alternatieven

Volgens de provincie zijn alternatieve oplossingen, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van schrikdraad rondom de broedgebieden van de vogels, niet haalbaar omdat die de migratiemogelijkheden van andere dieren belemmeren.

Ook zijn de broedgebieden daarvoor te groot.

Nu de rechter zich heeft uitgesproken, kan het besluit van de provincie om de jacht toe te staan in stand blijven.

Meer lezen over:
Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.