Roedel wolven vestigt zich net over de grens bij Drenthe

In de buurt van het Duitse Meppen, circa 20 kilometer van de grens met Drenthe, heeft zich een roedel wolven gevestigd. De roedel telt tenminste zes jongen, zo blijkt uit camerabeelden. De aanwezigheid van een roedel zo dicht bij de grens past in het beeld dat de wolf verder oprukt richting Nederland. In de eerste helft van dit jaar hebben zes individuele wolven door Nederland getrokken. Het ging om drie mannetjes en drie vrouwtjes. Er zijn circa 100 schapen het slachtoffer geworden van een wolf, zo heeft DNA-onderzoek uitgewezen.

In heel Nedersaksen, de Duitse Bondsstaat welke grenst aan Noord-Nederland, leven nu 16 roedels en 4 paartjes zonder jongen. Een roedel heeft gemiddeld een territorium van circa 200 vierkante kilometer. Hierdoor is het goed mogelijk dat deze roedel ook een deel van Nederland als leefgebied gebruikt.

De meeste Duitse deelstaten kiezen ervoor om actief vee te beschermen binnen een straal van 30 kilometer van vastgestelde territoria. In dit geval zouden Nederlandse gebieden hierbinnen vallen. Preventiemaatregelen zijn onder andere het plaatsen van schrikdraad rondom schapen en het inzetten van kuddewaakhonden, beide maatregelen dragen ertoe bij dat de schapen meer met rust worden gelaten door wolven.

De provincies zijn momenteel bezig met het uitbreiden van het Operationeel Draaiboek Wolf. In het aangepaste draaiboek wordt beschreven hoe om te gaan met gesettelde wolven, wolvenparen en roedels. Het samenwerkingsverband Wolven in Nederland draagt hier aan bij.

bron: Dagblad van het Noorden / Nature Today, 30/07/18

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.