Stropers uit Gemert weer het haasje: twee weken cel in en honden kwijt

Waren twee boezemvrienden uit Gemert in november 2021 op klaarlichte dag hun honden aan het uitlaten of waren ze aan het stropen? Voor het Openbaar Ministerie én de rechtbank is het zonneklaar. De mannen moeten twee weken de cel in, oordeelde de politierechter dinsdag in Den Bosch.

De mannen van 37 en 40 zijn die zondag in het buitengebied van Aarle-Rixtel gezien met een voor de jacht geprepareerde wagen en vier hazewindhonden die op een prooi aasden.

“Wij hebben van onze fouten geleerd.”

Eén van de twee kreeg nog eens twee weken aan zijn broek, omdat hij tijdens zijn proeftijd was betrapt. In 2019 waren de mannen al eens veroordeeld voor stroperij. Volgens hen hebben ze de schijn tegen en zijn ze nu ten onrechte het haasje. “We hebben van onze fouten geleerd, wij jagen niet meer”, zo verwoordde een van hen het. Met tegenzin accepteren ze de uitspraak.

Wat ze veel erger vonden: ze zullen de auto, maar vooral hun honden nooit meer terugzien. De dieren zijn in beslag genomen en inmiddels overgegaan naar een andere eigenaar. De mannen zien hun honden als hun kinderen, stonden ermee op en gingen ermee naar bed. Tijdens de zitting toonden ze foto’s en filmpjes waarop te zien is hoe dol hun gezinnen erop waren.

“Ze zijn aan het lijntje gehouden.”

Ze werden dan ook emotioneel toen de officier van justitie vertelde dat de honden niet meer op een opvangadres, maar elders verblijven. Eén van de twee mannen: “Ik heb zo vaak gevraagd hoe het met onze honden is en waar ze waren, maar kreeg nooit een antwoord.” Hun advocaat, Menno Buntsma, vatte het als volgt samen: “Ze zijn aan het lijntje gehouden.”

Terug naar 24 november 2021. Het was een zonnige zondagmiddag. De twee mannen waren naar Aarle-Rixtel gereden om hun honden, vier hazewindhonden en een labrador, uit te laten. Aangelijnd, althans, dat verklaarden ze voor de rechter. Andere bedoelingen hadden ze niet, zo houden ze vol.

Toch had iemand gezien dat er een opvallende wagen door de bossen reed en dat zogeheten lange honden (de bijnaam van hazewindhonden) achter een haas aan zaten. De getuige, een jager, alarmeerde de politie en die hield de twee mannen aan voor het in bezit hebben van ‘niet tot jagen geoorloofde middelen’. Dat waren de honden en de auto, die volgens de rechter speciale lampen en allerlei lichtschakelaars had om het jagen te vergemakkelijken.

De twee mannen, de een geniet een uitkering, de ander is werkzaam in de veilingwereld, snapten er niks van. Waarom, zo vroegen zij zich af, ga je overdag met lichtbakken jagen en waarom neem je dan ook een voor jacht ongeschikt dier als een labrador mee? Bovendien was er niks mis met de wagen.

De jager zwakte zijn getuigenverklaring later overigens af, maar daar tilde de politierechter niet zo zwaar aan. Ze hechtte meer waarde aan de eerste melding, ook omdat die door de politie was bevestigd. Advocaat Buntsma zei dat de getuige ‘opgejaagd’ moet zijn door agenten, die hem hadden gevraagd de vermeende stropers te volgen.

LEES OOK:

De schimmige wereld van het stropen: ‘Dit zijn geen mensen van adel’

Twee stropers opgepakt en vier ‘lange honden’ in beslag genomen

Strop voor stropers: taakstraf en boete, auto’s en hazewindhonden verbeurd verklaard