Stuurgroep ziet ruimte voor introductie van edel- en damherten in het Drents-Friese Wold

De introductie van edel- en damherten in het Drents-Friese Wold lijkt weer een stapje dichterbij. Uit een onderzoek van de stuurgroep van het Regionaal Landschap Drents-Friese Grensstreek dat werd uitgevoerd in opdracht van de provincie Drenthe is gebleken dat er in het gebied ruimte is voor een kudde van 150 edelherten. De herten hebben als grote grazers een meerwaarde voor het gebied, stelt de stuurgroep. De verwachting is bovendien dat er vanwege de aanwezigheid van de herten extra toeristen naar het natuurgebied komen. De revenuen daarvan zouden miljoenen euro’s kunnen bedragen.

De stuurgroep stelde de Soorten Effect Rapportage Drents-Friese Wold op waarin de maatschappelijke lusten en lasten van de herintroductie van edelherten en de spontane vestiging van damherten op een rij zijn gezet. In de stuurgroep zitten vertegenwoordigers van overheids- en natuurorganisaties. Maar ook de recreatie- en de toeristische sector, de landbouw en de waterschappen praten mee. Boeren in de omgeving kunnen last hebben van de herten erkent ook de stuurgroep. Er zou daarom eerst een proef kunnen komen met de introductie van 10 edelherten.

LTO Noord wijst de introductie van edelherten af. Volgens de organisatie wegen de voordelen niet op tegen de ‘te verwachten economische schade voor de landbouw’. Alleen als tussen de landbouwgrond en het natuurgebied een volledige afrastering komt, valt met LTO Noord over de komst van het groot wild te praten. De boeren hebben er geen vertrouwen in dat ze via het Faunafonds schadeloos worden gesteld.

bron: Dagblad van het Noorden, 24/04/17

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.